Diagnózis felállítás és eszközei

A tudomány és a technika rohamos fejlődése eredményeként az élet minden területén olyan változások tanúi lehetünk, melyek követése és a naprakész ismeretek folyamatos bővítése még saját szakterületükön is nagy feladat. Az átlagos fogorvosi rendelők számára szinte lehetetlen feladat.  Ezt tapasztalhatjuk többek között a fogorvosi diagnosztikában is, mert a kor technikai színvonalán sem a hagyományos, de különösen pedig a legmodernebb eljárások nem végezhetőek minden fogorvos saját rendelőjében.

Így nyilvánvalóan nem lehetséges laboratóriumi, szövettani vizsgálatok, vagy a folytonosan fejlődő újabb radiológiai vizsgálatok saját rendelőben történő végzése. Ennél a még speciálisabb szakorvosi felkészültséget igénylő eljárások, mint a fogászati bőrteszt, allergiavizsgálat, vagy a mikrobiológiai vizsgálatok, szövettani diagnosztika, orvosi laboratóriumi vizsgálatok, ekg, ultrahang stb. a sokéves tapasztalatra épülő speciális szakismeret mellett különleges és meglehetősen költséges felszereltséget is igényelnek. Emellett a kivizsgáláshoz speciális szakorvosi végzettség szükséges. Vagyis csak orvosi team végezhet el egy "komplett" kivizsgálást, mely szakorvosok csoportja.

Új aspektust ad korunk hazai fogászati tevékenységének a fogászat, döntő részének privát szférába kerülése. Az orvosi felelősség, a biztonságos betegellátás hatványozottan előtérbe kerültek, nyilvánvalóvá vált, hogy csak a hitelesen dokumentált diagnosztikus eredmények nyújthatnak a fogorvos és a beteg számára egyaránt biztos védelmet az egyre gyakoribb problémákkal és komplikációkkal szemben.  A fogorvosi tevékenységet megelőző hiteles diagnosztika dokumentumokkal tudja alátámasztani a beteg státusát, és a megfelelően körültekintő orvosi tevékenységet igazolja, alátámasztja a helyesen megválasztott fogorvosi kezelési tervet. Csak a körültekintő és egyre szélesebb vizsgálati módszereket magába foglaló előzetes kivizsgálás adhat kellő biztonságot.

Erre példák sokaságát látjuk világszerte. Így egyre több országban (pl. Németországban) a radiológiai vizsgálatokkal szinte azonos fontosságra tett szert az utóbbi évtizedben a fogpótlások elkészítése előtt a betegek elküldése fogászati bőrteszt allergiavizsgálatra. A szakma szabályai szerint csak a teszt eredményének ismeretében szabad a fogpótlás anyagát megválasztani, mivel köztudott, hogy elsősorban a fémekkel kapcsolatos allergia ma már sok országban szinte népbetegségnek tekinthető. Így Magyarországon is rendkívüli mértékben megnőtt az allergiások száma. Ugyancsak kiderült, hogy aki allergiás akár gyógyszerre, porra, pollenre vagy vegyszerre, ételre, annak sokkal nagyobb az esélye fogászati fémekkel szembeni allergiára is.
Szinte műhibának számít úgy fogpótlást készíteni, hogy nem zártuk ki vizsgálattal, hogy a beteg mely fémekkel szemben mutat allergiás jelenségeket. Ennek elmulasztása, és a szájüregi- valamint szisztémás allergiás jelenségek jelentkezése és a fémallergiának már a panaszok megjelenése utáni igazolódása az elvárt körültekintés elmulasztását, szakmai gondatlanságot, és az ezzel járó rengeteg kellemetlenséget és anyagi terhet jelenti.

A fogászati bőrteszt allergiavizsgálatot – mint a szakma szabályai szerinti rutinszerű „kötelező” eljárást – a német egészségpénztárak kifizetik a beteg számára. Hasonlóképpen meghatározó jelentőségű a megfelelő képalkotó vizsgálatok elvégzése, OP vagy CT felvételek például implantáció előtt, vagy a szövettan és labor vizsgálatok végzése is kötelező számtalan esetben.