Fogfehérítés


A szépség keresésének nyomai már az emberiség legkorábbi civilizációiban is megtalálhatóak. A szépség és a harmónia, a mások és magunk előtti kedvező megjelenés, a kulturált külső az ember természetes törekvése, lényeges és elengedhetetlen feltétele a társadalmi megjelenésnek. A rendezett, megnyerő külsőhöz hozzátartozik az arc, a száj és a fogazat harmóniája, esztétikája. Az elszíneződött fogak azonnal szembetűnnek a társadalmi érintkezésben, rendkívül hátrányos benyomást keltenek. A fehér, ragyogó fogak, mint az egészségesség, sikeresség, az egészség szimbólumai, ma is – de már kétezer évvel ezelőtt is – jelentős szerepet játszanak. Az ókori „fejvadászok” a rabszolgapiacon, korunk „személyi tanácsadó cégei” a munkaerőpiacon – mindkettő saját korának human resource managementje – egyik lényeges szempontként veszik figyelembe a munkaerő kiválasztásánál a fogazat állapotát.


Külső elszíneződést okozó tényezők

A klasszikus színező ágensek a szájüregben az egyes ételek, italok és a különböző szokások. Így gyakoriság szempontjából a vezető helyen állnak a dohányzás, a tannintartalmú italok – mint a kávé, a tea és a vörösbor. Egyes szájöblítő szerek hatóanyagai, mint a klórhexidin, cetilpiridinium-klorid, benzalkonium-klorid, sanguinaria, eszszenciális olajok, valamint a terápiás célokra alkalmazott ón-fluorid, az ezüstnitrát is elszíneződést okozhatnak. A táplálékok közül különösen a szójaszósz és a bogyókból készült szörpök (pl. ribizli). A dentális plakk, a fogkövek képesek felvenni a festékanyagokat, de ugyancsak elszíneződik a kezdődő kárieszes erózió vagy a kialakult szuvas lézió is. A tannintartalmú italok még plakkmentes fogfelszíneken is képesek színes réteget alkotni, különösen az alsó frontfogak lingvális felszínein. Külső elszíneződést okozhatnak a megszokásból rágcsált egyes anyagok színezékanyagai, mint a dohány, a kólalevél és a bételdió. Külső eredetű elszíneződés keletkezésében elsősorban a tannintartalmú élelmiszerek játszanak fontos szerepet (tea, kávé, vörösbor).

Mély fogfehérítés

Kezelési terv
  • Az elszíneződés okának megállapítása 
  • Az ok fennállásának és megszüntetésének vizsgálata 
  • A leghatékonyabb kezelés kiválasztása 
  • A fog külső felszínén levő elszíneződések eltávolítása 
  • Kémiai fehérítés 

A lézeres fogfehérítés lépései

  1. Fotók elkészítése, a kezelés előkészítése, fogszín megállapítása 
  2. A plakkok, fogkövek, külső elszíneződések eltávolításának ellenőrzése 
  3. Az izolálás elkészítése (szájterpesz, nyálszívó, harapási blokk) 
  4. A betegnek nem szabad öblítenie 
  5. A fognyaki kopások, zománcrepedések, a gingiva fog közeli sávjának fényre kötő folyékony ínyvédő gumianyaggal való fedése 
  6. Az íny védőanyag polimerizálása fotopolimer lámpával (véd a fehérítő gél, a lézerfény és a kiszáradás ellen) 
  7. E vitamin krém készenlétbe helyezése, ha fehérítő gél kerül a lágyrészekre, azt azonnal neutralizálni kell 
  8. A fehérítéshez használatos por és folyadék friss összekeverése (kesztyű, maszk, szemüveg viselése) 
  9. Az elkészített paszta felhordása a fehérítendő fogfelszínekre 
  10. A lézerfénnyel történő megvilágítás megkezdése (Argon vagy KTP esetén folyamatos üzemmód, kb. 8mm-es folt, foganként kb. 30 sec kezelési idő, 0,8 W teljesítmény) 
  11. A kezelőfejet a fogfelszíntől 10-12mm-re tartjuk 
  12. A lézerkezelést követően szívóval eltávolítjuk a pasztát, majd többszöri bő vizes öblítést végzünk 
  13. A felszínek leszárítását követően új friss gél keverhető és felhelyezhető ebben az ülésben a második, majd a harmadik kezelés anyaga és ismét lézerkezelés végezhető 
  14. A harmadik lézerkezelést követően nátrium-fluorid zselé applikálása következik, majd 0,4W teljesítménnyel 15 sec lézer megvilágítás foganként. Ezzel a lézeres fluorbevitellel jelentősen csökken a zománc oldékonysága, véd az erozió kialakulásától 
  15. A fluoros anyag vízzel történő kiöblítését követően az ínyvédő gumi védőréteget távolítjuk el 
  16. Kontrolláljuk az eredményt fog színkulcs, fotó segítségével