Fogszabályozás gyermek és felnőtt korban

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének nemcsak szép, hanem szabályos állású fogai, valamint arányos, ha
rmonikus arca és gyönyörű mosolya lenne. A fogazati rendellenesség funkcionális, esztétikai és pszichés zavart is okozhat.
Csak a szabályos és hiánytalan fogsor teszi lehetővé a fogazat könnyű tisztulását és az egyszerű szájhiginét. A torlódott fogazatban fokozott a lepedék megtapadása, amely a fogszuvasodás és fogágypusztulás melegágyát jelentik. A szabálytalanul záródó fogsor egyes fogak túlterhelődését és állkapocsízületi problémát okozhat.
A fogs
zabályozásnak nincsen felső korhatára, természetesen az életkori sajátosságok befolyásolják a kezelés menetét. Új módszereknek köszönhetően 30-40- 50 évesen is szabályozhatjuk fogainkat és szebbé tehetjük mosolyunkat.
Természetesen az életkori sajátosságok befolyásolják a kezelés menetét. Legyen szó bármelyik korosztályról a kezelés során a tökéletes funkció és esztétikum elérésére törekszünk.
A felnőttkori fogszabályozás számos ok miatt eltér a növekedésben lévő gyermek kezelésétől. A fogmozgatás felnőttkorban ugyan valamivel lassabb, viszont a betegek jobb kooperációjának köszönhetően a kezelési idő nem hosszabbodik számottevően. Az internet elterjedésének köszönhetően a páciensek is sokkal tájékozottabbak, így sokkal többet tudnak kérdezni a kezelés menetéről az új módszerek lehetőségeiről, illetve sikereiről. Ezért igen nagy hangsúlyt kell fektetni a kommunikációra.

Fontos tényező a k
ülönböző állkapocsízületi problémák figyelembevétele (állkapocs-kattogás), előrehaladott fogágybetegség, foghiányok, fogpótlások (hidak, koronák) megléte. Gyakori kérdés, hogy lehet-e koronával ellátott fogat szabályoztatni. A válasz igen, de a kezelés megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy van-e a korona alatt szuvasodás, fogágyelváltozás, amit előtte kezelni kell. Ilyenkor célszerű a fogszabályozás idejére ideiglenes koronát készíttetni, különösen ha a kezelés után fogait fehéríttetni szeretné érdemes csak utána kiválasztani a fogpótlás színét.
A fogágypusztulás kialakulása (dohányzás, helytelen szájhigiéne miatt) 40-50 év körül igen gyakori. A károsodott fogágyban végzett fogmozgatás rizikót jelent, mivel a fog további tartószerkezetének a leépüléséhez vezethet. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a fogszabályozás megkezdése előtt a megbetegedett fogágyat
fertőzésm
entessé (csíramentessé) kell tenni. Ebben sokat segít a lézertechnika, mely a fogínysorvadás kezelésének igen hatásos eszköze.
Ebben a korban már befejeződik az állcsontok növekedése, így azok egymáshoz való viszonyát már befolyásolni nem tudjuk. Korrekciókra viszont van lehetőség, akár implantátumok, akár speciális koronák segítségével a különösen zavaróan előreálló fogakat vagy egyéb rendellenességeket jelentősen lehet javítani.

Idejében kell elkezdeni

Fontos, hogy gyermekét 5-7 éves korában (tejfogazati és korai vegyesfogazati időszakban) fogszabályozó szakorvos lássa, hiszen ebben a korban már kiszűrhető számos harapási rendellenesség is (pl. bulldogharapás, nyitott harapás) ami kivehető készülékkel, adott esetben rögzített készülékkel kiválóan időben elkezdve kezelhető.

A legtöbb szülő esztétikai okok miatt keresi fel a szakorvost és csak sajnos kevesen tudják, hogy a fogszabályozás túlmutat az esztétikai problémák megoldásán. A rossz szokások (cumizás, ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) miatt kialakult rendellenességek funkcionális, esztétikai és pszhichés zavart okozhatnak.

A fogak elhelyezkedését a szájban az ajkak és a nyelv határozzák meg.


Izomműködési (myofunkcionális) zavar esetén ez hibás fogsorérintkezést eredményez, ami sokszor be
szédzavarral is társul. A beszédzavar kiküszöbölését a fogszabályozó szakorvos és a logopédus szoros team-munkában végzi. A terápiás kezelésre olyan kivehető készülék (trainerek) ajánlott, amelyek előregyártottak és a szakorvos választja ki a megfelelő méretet. A kivehető készülék leggyakrabban a fogminta alapján fogtechnikusi laboratóriumban készül.
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az éjszakai készülék nem létezik, a kivehető készüléket nem csak az esti alvásnál k
ell hordani, hanem nappal is pár órában.
A technik
us a szivárvány összes színében el tudja készíteni a készüléket (nevet, matricát is kérhet bele a kis páciens), ahogyan az az ő tetszésének a leginkább megfelel.