Implantáció - fogbeültetés


A hiányzó fogak pótlására a technikai eszközök és az egyre modernebb módszerek segítségével egyre tökéletesebb megoldások állnak rendelkezésre. A fogbeültetés vagy más néven implantológia, nagyon sok fogát elvesztett páciens esetén tudja visszaadni a „saját fog” érzését.

Az implantátum beültetéséhez megfelelő mennyiségű csontra van szükség, illetve ha az nem elegendő, akkor különböző módszerekkel a csont pótlásával teremthet az orvos lehetőséget arra, hogy a behelyezésre kerülő implantátumok (műgyökerek) kellően stabilan rögzüljenek az állcsontokban.
Az implantáció alapfeltételei között szerepel a szájüreg, fogazat előzetes kezelése, előkészítése, hogy a lehető legjobb feltételek között lehessen a műgyökereket behelyezni és azok csontosodási időszakára a feltételeket biztosítani. Így fontos a panoráma röntgenfelvétel elkészítése, majd a tervezés, a szükséges fogászati előkészítő kezelések elvégzése (fogkövek eltávolítása, ínykezelés, tömések stb.). Különösen fontos az ínysorvadás, az ínytasakok megfelelő hatékony kezelése, mert ezekben tömegesen fordulnak elő gyulladást okozó mikrobák és eltávolításuk nélkül helyi, szájüregi valamint általános szervezeti gyulladásforrások, gócok vannak jelen. Ezek számos komplikáció és sikertelenség forrásai.


A szájüreg és a fogazat megfelelő kezelését (szanálását) követően az elkészített tervnek megfelelően kerülhet sor a fogbeültetési műtétre. Ennek során általános esetben az íny felnyitása, majd fúrókkal a csontba csontágy kialakítása történik, ahová az implantátumok becsavarásra kerülnek. Mindezt injekciós érzéstelenítésben, gyakorlatilag teljesen fájdalmatlanul lehet végezni. Egyszerre több implantátum behelyezése is elvégezhető, általában vagy az összes alsó vagy az összes felső egy alkalommal elhelyezhető. A lágy rész sebet varratokkal egyesítjük, melyeket egy hét múlva távolítunk el. Az implantátum típusától és a csont állapotától függően típusos esetben a felső fogsorban 4 hónap, az alsóban 3 hónap csontosodási időt tartunk be a biztonságos eredmény eléréséhez, amikor végleges koronákat vagy hidakat tudunk az implantátumokra rögzíteni. Addig ideiglenes fogpótlást készítünk a páciens részére. 

Az implantátumokra épített fogpótlások rendszeres otthoni és 3-6 havonta rendelői professzionális gondozást igényelnek. Az implantátum gyártó cégek 10-20 éves, esetenként egy életre szóló garanciája csak ebben az esetben érvényes.

http://implantatum.co.hu