Implantáció fázisai lépésről lépésreImplantológiai, fogászati vagy fogpótlási munka elkezdése előtt a szájüreget és a fogakat kifogástalan higiéniai állapotba kell hozni. 

Ehhez szükséges:
            • panoráma röntgenfelvétel készítése
            • a kapott kép elemzése
            • kezelési terv kialakítása
            • szájhigiéniai kezelések, fogkő-eltávolítás és tanácsadás

Ezt követheti a szájsebészeti fázis.

 Szájsebészeti fázis

Általában helyi érzéstele 
nítésben történik. Az implantáció területéről lefejtjük az ínyszövetet, feltárjuk a csontot. Speciális fúrókkal elkezdjük a csontban kialakítani az implantátum helyét. Először egy kisebb, vékonyabb fúróval megadjuk a behelyezés irányát és mélységét. Majd további fúrókkal pontosan kialakítjuk az implantátumnak megfelelő üreg szélességét és alakját. Az implantátum fajtájától függően még egy menetvágó műveletet is kell végeznünk . Egyes implantátumok önvágó csavarmenettel rendelkeznek, ezért ezeknél ez a folyamat kimarad. Végül behelyezzük a csavarimplantátumot és visszavarrjuk a lefejtett ínyszövetet. A varratokat egy hét múlva eltávolítjuk. 
 Gyógyulási fázis

A behelyezett implantátumot hagyjuk "gyógyulni", becsontosodni. Ennek során a csontszövet összekapcsolódik, össz eforr az implantátum felszínével, osszeointegráció jön létre. A gyógyulás megbízhatóan elsősorban nyugalomban levő implantátum esetén következik be, ezért fontos, hogy a behelyezés után az implantátumot a csontban zártan hagyjuk. Általában 3-4 hónap után már terhelhetjük az implantátumot biztonságosan, addig ideiglenes fogpótlás készíthető. A felső állcsont "csontminősége" általában gyengébb, ezért itt hosszabb, 4-7 hónap gyógyulási idővel kell számolni. Az alsó állcsontban kevesebb csontosodási időre van szükség, itt általában a 3 hónap elegendő. Az egyén immunrendszerétől, általános egészségi állapotától, a csontanyagcserétől függően a gyógyulási időben lehetnek jelentős különbségek. A csontosodást soft laser kezeléssel segítjük, gyorsítjuk.
 Fog pótlási fázis

A gyógy
gyulási fázis után az implantátum feletti ínyszövetet speciális műszerrel vagy lasersugárral eltávolítjuk majd az implantátumba gyári felépítményt csavarozunk be. A felépítmény olyan alakú, hogy megfelelő párhuzam osítás után arra koronát vagy hidat tudunk helyezni. Egy fog hiánya esetén csak ezt a fogat pótoljuk egy koronával, amit az implantátum gyógyulási fázisa után készítünk el majd rögzítünk az előzőleg az implantátumra csavart felépítményre.

Megfelelő számú (6-8 db) implantátumra az összes hiányzó alsó vagy felső fogat pótló híd is készíthető, vagyis teljes fogatlanság esetén is lehetséges rögzített híddal pótolni a fogakat. 

Olyan esetekben amikor csupán 2-4 implantátum behelyezésére kerül sor és a páciens fogpótlására kivehető fogsort készítünk, akkor az implantátumok a fogsor stabil rögzítését biztosíthatják. 

Fontos tudnivalók:

Az implantációs fogpótlás elkészítése előtt elengedhetetlen a szájhigiénia megteremtése, az ínytasakok megfelelő hatékony kezelése. A páciens folyamatos aktív együttműködése, a tökéletes fogtisztítás a siker fontos záloga.
Az implantációhoz megfelelő csontmennyiséget kell biztosítani, szükség esetén csontpótlást kell végezni. Maga a műtéti beavatkozás helyi érzéstelenítésben fájdalomtól és jelentős kellemetlenségtől mentesen végezhető. 
Az implantológia fejlődése egyre több esetben teszi lehetővé, hogy a foghiányos páciensek részére rögzített pótlásokat lehessen készíteni, újra „saját fogai” legyenek.