Implantáció - nyugtatók, altatás

Nyugtatók, kezelések és műtétek előkészítésében alkalmazott szerek


Az implantológiai és egyes fogászati és szájsebészeti műtéti beavatkozások előtt - mint minden más műtét előtt fontos az anamnézis felvétele, a beteg műtéti előkészítése. A műtétre kerülő beteg előzetes egészségügyi dokumentációjának áttekintése segítségével képet kaphatunk betegségeiről, panaszairól, kezelésekről, jelenlegi egészségi állapotáról, esetleges veszélyforrásokról.
A beteg anamnézise figyelembevételével szükséges laboratóriumi és egyéb kiegészítő vizsgálatok elvégzése, így EKG, mellkas rtg, vérkép, véralvadás, vércsoport, vércukor, vesefunkciók stb.
A szükséges vizsgálatok eredményei ismeretében történhet a beteg megfelelő tájékoztatása, felvilágosítása, felkészítése és gyógyszeres előkészítése. A felkészítés során a beteg számára el kell mondani a műtét menetét, az esetleges szövődmények lehetőségét, majd mindezt írásban is rögzíteni kell. Sokat jelent az orvos és az egészségügyi személyzet megfelelő magatartása, megnyugtató viselkedése, bátorítása.

A gyógyszeres előkészítés során elsősorban tablettás kiszerelésű készítmények alkalmazása előnyös. A műtétet megelőző este célszerű a feszültség, félelem, szorongás oldására 1-2 medazepam (pld.Rudotel) tabletta vagy altató (pld.1 Eunoctin tabletta) bevétele, mely része a megfelelő psychés előkészítésnek. A műtét előtt 1-2 órával pedig diazepam (1 Seduxen) vagy medazepam (1 Rudotel) tabletta bevétele jelentősen enyhíti a beteg idegességét, szorongását, félelmét.
Kezelések, műtétek előkészítésében fokozott hányingerkészséggel rendelkező betegek esetén rendkívül hatásos eg
yes hányás- és hányingercsillapító készítmények adása. Ezek a fogorvosi kezelést megelőzően 1 órával alkalmazva akár 2-3 órán át is lehetővé teszik a szájüregben végzendő munkát olyan betegek esetében is, akik már a fogorvosi tükör és szonda segítségével végzett vizsgálati kísérletre - vagy már azok látványára - is kifejezett öklendezéssel reagálnak. A rendelőben tartott 1 tabletta metoclopramid (Cerucal) vagy más hasonló hányáscsillapító készítmény által biztosított hatás, még a felső fogsorról történő lenyomatvételt is biztosíthatja.


Ambuláns altatás


Az ambuláns altatás célja a beavatkozás alatti szedálás és analgésia kialakítása oly módon, hogy a műtét után minél előbb visszatérjen a beavatkozás előtti fizikai és tudati állapot.
Fogászati ambuláns altatásra speciális beavatkozások esetén és bizonyos esetben általában gyermekek kezelésekor kerülhet sor.
A tárgyi feltételek biztosítása és szakmai felkészültség nélkülözhetetlen a sikeres beavatkozáshoz. Altatást csak anaeszteziológus szakvizsgával rendelkező orvos végezhet!
A tárgyi feltételek között az újraélesztés eszközei, a megfelelően felszerelt altatógép, a jól működő szívó és a betegellenőrző monitor szerepelnek.
A betegfelvétel, a beavatkozás, az elbocsátás ugyanazon a napon történik.

A páciens állapotának megítéléséhez, a fejezet elején leírt vizsgálatokat el kell végezni. A betegek részletes tájékoztatása és a beleegyező nyilatkozat aláíratása megelőzi a beavatkozást. Premedikációként, a műtétet megelőző 12 órában, nyugtatásképpen Eunoctin vagy Rudotel tabletta javasolt. Közvetlenül a műtét előtt feltétlenül szükséges Atropin adása, a szekréció csökkentése céljából.
Szedálás: ebben az esetben a lokális érzéstelenítés mellett annyi szedatívum szükséges, hogy a beteg spontán légzése és kommunikációs készsége megtartott legyen, de szenderegjen. Iv. Diprivan vagy Propofol adható. A Nitralgin gáz gyors ébredést, megfelelő műtét alatti szedálást eredményez.
Általános érzéstelenítés: ebben az esetben az intubációs narkózisról beszélünk. Az itt alkalmazható gyógyszerek: Dormicum, Diprivan, diazepam (Seduxen).
Az inhalációs szerek közül a nitrogénoxidul, az isofluran és a sevofluran használatos. Megfelelő hatás érhető el a fentanyl segítségével is.

Rendkívül fontos, hogy ébredés után a beteg néhány órát feküdjön, folyamatos orvosi ellenőrzés mellett.
A szövődmények között fejfájás, fáradtságérzet, hányinger, hányás, álmosság, szájszárazság fordulhat elő.
A posztoperatív szakban leggyakrabban a műtéti terület fájdalmára panaszkodnak a betegek, ebben az esetben analgetikumokat kell adni. Az altatásban végzett fogászati beavatkozásoknál nehézséget jelent az erősen duzzadt nyelv, a posztoperatív fájdalom, az oedema, lágyrészsérülések, az orális vagy nasalis tubus és a beavatkozás utáni regenerációs idő esetleges hosszúsága. Előnyt jelent viszont, az abszolút fájdalommentesség, a védekező reflexek hiánya, az érzéstelenítő injekció elmaradása, pozíciószabadság beavatkozás közben és a stresszmentes állapot.
A megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett, bármely fogorvosi rendelőben megfelelő indikáció alapján, bármilyen fogászati beavatkozáshoz alkalmazható az ambuláns fogászati gyakorlatban a narkózis.