Konzerváló fogászat és fogpótlás a szép mosolyért

  Fehér kompozit tömések

  A páciensek esztétikai és funkcionális elvárásai a lehető legkisebb beavatkozással a lehető legtökéletesebb fogtömést igénylik. Az esztétikai fogászat ennek az elvárásnak szeretne megfelelni. A tömések anyaga ma már porcelán vagy műgyanta bázisú anyag, melyekből a fog színével harmonizáló, hosszú távon jól funkcionáló tömés készíthető. A fehér (kompozit) tömés teljesen fogszínű, fényre kötő tömőanyagból készül. Kisebb és közepes szuvasodások ellátására alkalmazható mind az elülső, mind a rágófogakban. Az amalgámot tökéletesen kiváltja, az amalgám töméseket indokolt egy idő után fogszínű kompozitra cserélni.

  Porcelán héj 

  A héj olyan "koronának" képzelhető el, mely rendkívül vékony és csak a fog elülső felszínét borítja. A teljes porcelán héj a kisebb formai hibák, elszíneződések, esztétikai hibák esetén ajánlható. A porcelán héj az esztétikai fogászat legelegánsabb vívmánya. Gondos tervezést, precíz fogelőkészítést kíván meg az orvostól és tökéletesen esztétikus munkát a fogtechnikustól. A ráfordított munka és energia azonban megtérül - csodálatosan ragyogó, természetes hatású gyönyörű fogakat nyerünk. Természetesen nem elhanyagolható, hogy mindehhez nem kell az egész fogkoronát lecsiszolni, eltávolítva ezzel rengeteg értékes foganyagot, csupán a fog látható, elülső felszínének megmunkálására van szükség.
  A Lumineers technológia a héjak egy rendkívül speciális formája, melyet olyan vékony anyagból készítünk mint a szemészetben használatos kontaktlencse. Egyáltalán nem szükségews a fog anyagából lecsiszolni, csupán a "homlokzatra" ragasztjuk a vékony héjat.

  Fogékszer

  Világszerte divatos a fogékszer, mely főleg fiatal hölgyek mosolyának díszítésére szolgáló apró ékszer. Kedvesen, vidáman, esetleg szexisen megcsillanó kis strasszkő, vagy egyéb nemesfémből készített apró forma, melyet általában a felső metszőfogakra vagy a szemfogra ragasztunk. A fogékszer felhelyezéséhez nem kell előkészíteni vagy megfúrni a fogzománcot. Az apró ékszert egyszerű, a fogászat más területein is használt, ilyen célra kialakított ragasztóval illesztjük a helyére. A fogékszer általában fél évig marad a helyén, az időtartam függ az ékszer elhelyezkedésétől, a páciens táplálkozási szokásaitól, illetve esetleges harapási rendellenességeitől. Ha a páciens időközben megunja, könnyedén eltávolítható, vagy más formára cserélhető. A fogzománcot nem károsítja, semmi sem oldódik ki a szájban belőle.

  Inlay, onlay

  Az egy fog hiánya esetén, annak pótlása ma már megoldható a határoló fogak teljes lecsiszolása nélkül, koronák, hagyományos hidak nélkül. Az eljárás minimál invazív, ami azt jelenti, hogy a lehető legminimálisabb foganyag feláldozásával jár. A modern technológia titka a nagy teherbírású merevítőrostokban rejlik. A merevítőrostok segítségével elkészített fogművek ellenállnak a rágáskor, illetve őrléskor fellépő nagy erő behatásoknak is. A foghiányt határoló fogakban kis üregeket alakítunk ki, illetve az ott levő tömést alakítjuk át. Az üregek kialakítása után precíziós szituációs lenyomatot veszünk. A fogtechnikus elkészíti az inlay hidat, ami pótolja a hiányzó fogat és két kis fülszerű nyúlvánnyal illeszkedik a szomszédos fogakba. Az inlay hidak nagyon pontos széli záródásúak és tartósak. A fémmentes fogpótlás tökéletesen esztétikus, még közelről sem látszik, hogy nem saját fogakról van szó. Kíméletes és nagyon szép eredményt adó eljárás.


  Korona, híd
  Amikor esztétikus töméssel vagy betéttel (inlay, onlay) már nem állítha tó helyre a fog eredeti alakja, formája, a fogat lecsiszoljuk, és hagyományos koronával fedjük. A preparált, lecsiszolt fogcsonkról lenyomatot veszünk, amely alapján a fogtechnikus elkészíti porcelán koronát.
  Hidakat abban az esetben készítünk, amikor egy vagy több eltávolításra került fogat szükséges pótolni. A koronák és hidak anyaga nagyon sokféle lehet. A tradicionális fém-kerámia hidak és koronák mellett készíthetünk arany-kerámia, nikkelmentes fém-kerámia, titánium-kerámia, vagy fémmentes cirkónium anyagokból is.
  Abban az esetben, amikor a fogsor hátsó részén kell két-három fogat pótolni, a fogászati implantátumokra rögzített híd jelenti az egyetlen nem kivehető pótlási lehetőséget. A hagyományos fogsorok nem képesek ugyanezt a stabilitást vagy használhatóságot biztosítani. Speciális korona és híd így nemcsak saját fogakra készíthető, hanem a hiányzó fogak helyére beépített implantátumokra is.

  Gyökérkezelés

  Gyökérkezelés minden olyan esetben szükséges, mikor a fog már elhalt, vagy a fog belsejében már erős gyulladás (nagy fájdalom) tapasztalható, ha a tömés előkészítése során megnyílt az idegkamra és egyéb esetekben. Röntgenfelvétellel a csontban már granulómát, vagy akár cisztás elváltozást is láthatunk.

  A gyökérkezelés során általában érzéstelenítésben megnyitjuk a fogat, megkeressük a gyökércsatornákat, eltávolítjuk az idegeket, kitisztítjuk a gyökércsatornákat, majd gyökértömő anyaggal betömjük a gyökér csatornát. Ha nem lehetséges tökéletes gyökértömést végezni, akkor esetenként sebészi módszerrel egészítjük ki az eljárást annak érdekében, hogy a fog hosszú ideig megtartható legyen.
  A szokásos gyökértömőanyag a guttapercsa, melyet kis pálcikák formájában bejuttatnak a fogcsatornákba. Az izoprénhez báriumot adnak, így az árnyékot ad át röntgenezéskor, ezzel lehetővé téve annak a későbbi ellenőrzését, hogy a csatornák jól fel lettek-e töltve, nem maradtak-e kitöltetlen részek.
  Miután megkapta a gyökérkezelést, a fogat gyakran koronával kell védeni. Máskülönben a fog az évek múlásával eltörne, mivel a gyökérkezeléssel a fog belsejének nagy részét eltávolítják és ezzel meggyengitik a fog természetes integritását. Tehát a gyökérkezelt fog sokkal ridegebb, törékenyebb, minta nem gyökérkezelt fog. Ez általában annak a ténynek tudható be, hogy a fognak van vérellátása, amely táplálja és hidratálja a fogbelsőt, és ezt megszüntetik a gyökérkezelés során, így a fog nedvesség utánpótlás nélkül marad. Az öntött aranyból való korona felhelyezése, vagyis a fog védelme azért is javasolt, mert ez a legmegfelelőbb anyag a gyökérkezelt fog lezárására. Ha a fog nem tökéletesen van lezárva, az átereszthet, és egyértelműen a gyökérkezelés eredményességét zárja ki. Számos ember úgy hiszi, hogy a gyökérkezelt fog nem romolhat el többé. Ez nem igaz. A gyökérkezelt fog is képes megromlani, és megfelelő ápolás és megfelelő fluoridforrás nélkül a fogszerkezet súlyosan megromolhat, anélkül, hogy a páciens egyáltalán észrevenné, mivel a fogideg el van távolítva, és ezáltal a fog sem tudja érzékelni a fájdalmat. Ezért nagyon fontos a rendszeres röntgenvizsgálat a gyökérkezelt fogról, mert csak így lehet megbizonyosodni arról, hogy nincs olyan probléma, amelyet a páciens ne venne észre.

  Fejlődés a gyökérkezelésben - lézertechnika

  Az elmúlt 10-12 évben hatalmas fejlődés következett be a gyökérkezelés tudományában. A gyökérkezelés sokkal ütemesebb és gyorsabban zajlik, hála a fogászati technikai eszközökben bekövetkezett előnyös fejlődésnek és a még fejlettebb fogcsatorna-feltöltési módoknak. A fogorvosoknak emellett olyan újabb technológiák vannak a birtokukban, amelyek még hatékonyabb, tudományosabb méréseket tesznek lehetővé a feltöltendő fogcsatornarendszer dimenzióiról.

  A lézeres gyökérkezelés hatásos újítás. A lézer nagyon gyors, fertőtleníti elég alaposan az egész fogat és nagy biztonságot ad.