Barázdazárás

A rágófogak egyenetlen felszíne lehet az egyik oka gyermekkorban a szuvasodás elhatalmasodásának. A fogváltást követő 1-2 évben belül derül ki, hogy a kérdéses fogak életképesek-e vagy sem. Amennyiben probléma merül fel, érdemes barázdazárásról gondolkodni.
A maradandó fogak túl mély barázdái ellehetetlenítik a fogak megfelelő tisztítását, így nagy mértékben elősegítik a szuvasodás kialakulását. Javasolt ebben az esetben is elvégezni, ezen problémás fogak zárását.


Magáról a műveletről, melyet barázdazárásnak nevezünk...


A barázdazárás egy teljesen fájdalommentes, hatékony, biztonságos és relatív olcsó módja a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének, illetve a maradandó fogak túl mély barázdái okozta problémák kiküszöbölésére.  A folyamat lényege, hogy egy töméshez hasonlóan, különböző fajtájú és színű tömőanyagot helyezünk el az őrlőfogak felszínén, a barázdákban. Ez a pár milliméteres "pótlás" megakadályozza az ételmaradék és a baktériumok bejutását a barázdák mélyére, és ezáltal csökkentik a fogszuvasodás esélyét.
Első lépésben ellenőrzésre kerül a teljes fogazat állapota, majd kérdéses fogak megtisztítása, megszárítása, és előkészítése következik (savazás). Ezután a fogorvos kiválasztja a célnak és esetnek leginkább megfelelő anyagot (tömőanyag, vagy ecsetelős módszer) és ellátja a barázdák bezárását, melyet egy kék fényű lámpával szárít meg, hogy elnyerje végső szilárdságát a pótlásra szolgáló anyag. A szárítást követően szubjektíven és objektíven is megvizsgálja a fogorvos, hogy a lehető legmegfelelőbb mélységet sikerült-e elsőre eltalálni, vagy szükség esetén egy kicsit csiszol a frissen készült zárás magasságából, a beteg kényelem érzete érdekében. Amennyiben több fogról van szó, ugyan ez a folyamat ismétlődik meg minden egyes esetben.


Mely fogakat érintheti a barázdazárás?

Alapvetően mind tej-, mind maradandó fogak esetén a kis és nagyőrlő fogakat érinti. Minden esetben javasolt fogorvosi véleményt kérni a kérdéses fogakról, illetve kis gyermek esetén, kikérni szájhigiénikus szakember véleményét az egyéni szájápolásról. A helyes fogmosási technikát nem lehet elég korán elsajátítani...


Mikor várható, hogy barázdazárásra van szükség?

Alapvetően 6 és 18 éves kor között javasolt fél évente ellátogatni fogorvoshoz, illetve szájhigiénikus szakemberhez, aki nem csak leellenőrzi a barázdák mélységét, állapotát és tisztaságát, hanem a fél éves rendszerességgel elvégzendő szájhigiéniai kezelést is elvégzi, mely a hosszú életű fogak hordásának elengedhetetlen feltétele...


Szokás-e a tejfogak barázdáit is bezárni?

Általában nem szükséges, kivéve, ha a barázda olyan mély, hogy a gyermek nem tudja megfelelően eltávolítani belőle az ételmaradékot fogmosáskor.