Csapos fog készítése

A csapos fog készítése egy lehetőség a letört fogak megmentésére, abban az esetben, ha a hiány már más módszerrel nem pótolható, oly nagy mértékű. Hosszú távon a lehető legjobb, ha az eredeti, saját fogakat tartjuk meg a lehető legtovább. Pótolni még ezután is lehetséges implantátummal vagy a szomszédos fogakra helyezett híddal.

Ha a fog felső része törik le, de a gyökere ép marad, a letört rész felépítését a gyökérbe helyezett csap segítségével meg lehet oldani. A csap behelyezése után egy koronát lehet helyezni a csapra, így a fogsor ép és tündöklő anélkül, hogy a környező fogak lecsiszolásával hidat készítenénk rá. Ám nagy valószínűséggel a csap beépítése előtt gyökérkezelésre van szükség!

Ha görbe a letört fog gyökere, vagy a fog egy része az íny alá tört be, nem készíthető el csapos fog, illetve a több gyökércsatornás moláris fogak esetén, ha túl keskeny a gyökér csatorna, nagymértékben megnehezíti, sőt ellehetetleníti a csapos fog elkészítését.

A csapos fog készítésének folyamata

A fog alapos vizsgálata után a fogorvos és beteg közös döntése után kezdődik a kezelés fizikai része. A letört fogból íny fölé érő és alatta lévő részt elő kell készíteni a csap fogadására. Az előkészítés gyökérkezelésből, gyökértömésből és a csap kiválasztásából áll. Amennyiben a gyökérkezelés befejeződött, a gyökértömés felső részét speciális eszközzel el kell távolítani, hogy a csapnak legyen helye, de az alsó rész hermetikusan lezárva szükséges tartani. Az alkalmazott gyökércsaptól függően a csap elkészülhet egy ülésben a rendelőben előre gyártott csapok segítségével, vagy fogtechnikus által egyénileg készített csapok alkalmazásával két vagy több ülésben. A csap beragasztása után kérhető ideiglenes korona, mely abban az időszakban nyújt vizuális megoldást, amíg a végleges korona el nem készül.