Fogpótlási lehetőségek

A fogak pótlásának lehetőségei az eredeti, természetes mosoly és arckarakter visszaállítása céljából

A hiányzó fogak pótlása nem csak esztétikai, de funkcionális szempontból is igen fontos. Amikor egy vagy több fogát veszíti el a páciens, akkor jelentősen csökken a rágási képesség, rosszabb esetben a beszéd, hangok formálása is nehezedik. Az esztétikára szintén nagyon negatív hatással van a foghiány, így a páciens magabiztosságára és a mindennapi társasági életre is rányomhatja bélyegét.

A funkció elveszítését követően rágás közben az állcsontra ható erők egyensúlya megváltozik, mely az ízület túlterhelődéséhez vezet.

A fog helyén az állkapocs csontállománya sorvadásnak indul. A foghiány helyére bedőlnek a szomszédos fogak illetve a szemközti fogak kiemelkednek. Ezen elmozduló fogak terhelésének iránya és nagysága növekszik és érzékennyé válhatnak, idővel meglazulnak.

Ha túl sokáig marad funkció nélkül a hiányos állkapocs rész, akkor idővel még az implantátum behelyezése is lehetetlenné válik, így célszerű minél előbb a foghiányt pótolni.

A fogpótlásra és sérült fogak kezelésére számos eljárás közül lehet választani a sérülés és hiány, valamint az eset pontos felmérését követően:


Rögzített pótlás:

        Héj

        Korona

        Híd

 
Kivehető pótlás:

        Részleges

        Teljes

Kombinált pótlás:(alapvetően kivehető pótlások, de van rögzített részük és stabilabbak)

        Csúsztató

        Patent