Fogsorok, kivehető pótlások

Protézis
Ezek részleges vagy teljes kivehető lemezes fogpótlások.

A részleges lemezes fogpótlás olyan fogmű, amely a szájban több helyet foglal el, mint a természetes fogazat. Kapcsolata a maradék fogazattal könnyen oldható.

Indikációi
 • A részleges kivehető fogpótlás minden részleges foghiányra készíthető (ahol fix pótlás készíthető, és készítése nem kontraindikált, fix pótlást javaslunk)
A részleges fogpótlás tervezésének általános szempontjait figyelembe kell venni!

 A részleges kivehető fogpótlás elhorgonyzása:
 • kapocselhorgonyzás
 • finommechanikai rögzítők, csúsztató, merevítőrúd, stb.
 • a teleszkóp, teleszkóprendszerek
 A részleges kivehető fogpótlások megtámasztása
 • rágófelszíni támaszok
 • zárt csúsztatók (finommechanikai rögzítő eszközök)
 • frézelt vállba támaszkodó nyúlványok, szalagok
 • merevítőrudak
A részleges kivehető fogpótlás készítésének kivitelezése, munkafázisai

       1. Lenyomatvétel
       2. Berajzolás és a minta előkészítése
       3. Centrális okklúzió rögzítése, centrális okklúziós helyzet meghatározása
       4. A próbafogsor ellenőrzése
       5. Részleges kivehető fogpótlás szájba helyezése

Kivehető pótlások

Akkor alkalmazzuk ezeket a fogpótlásokat, amikor már nincs elegendő fog és/vagy csontozat a rögzített pótlások készítéséhez. A kivehető pótlások használata gyakorlást és eleinte sok türelmet igényel, mind a beszéd, mind az evés terén, azonban rövid időn belül szinte minden páciens-, akiknek ilyen pótlás készül-, elégedettek lesznek. Hamar megszokják, és saját részüknek tekintik ezeket a pótlásokat.
Kialakításuk olyan, hogy könnyen kivehetők, tisztíthatók és egyszerűen visszahelyezhetők. Kis tanulással stabilak maradnak evés és beszéd során is. Visszaállítják az arc eredeti formáját és a száj körüli ráncokat is eltüntetik. Természetes hatású, esztétikus mű ínnyel készülnek.

A részleges kivehető fogpótlások rögzülhetnek kapcsokkal, patentokkal a még meglévő fogakhoz, míg a teljes protézisek (totális foghiány esetén) a nyálkahártyába süllyesztve szívóhatás révén maradnak helyükön. A kényelem és biztonság érzete fokozható műfogsorragasztó használatával.

A teljes foghiányok gyógyítása

A teljes foghiányok gyógyítására alapvetően - az implantátumokat leszámítva - teljes lemezes fogpótlások készülnek. A teljes lemezes fogpótlás pótolja a hiányzó fogakat és az állcsontok sorvadásából adódó hiányokat.
A teljes lemezes fogpótlások megtámasztása a nyálkahártya csontalapzaton történik. Elhorgonyzása alapvetően "gingivális", melyhez kiegészítő, helybentartó tényezők csatlakozhatnak. Az egyes helybentartó tényezőket a fogpótlás készítésének különböző munkafázisaiban lehet elérni. Lehetőség szerint valamennyi helybentartó tényezőt a rögzítés szolgálatába kell állítani.

A teljes lemezes fogpótlás készítésének kivitelezése, munkafázisai
 1. Anatómiai (szituációs) lenyomatvétel
 2. Berajzolás
 3. Funkciós lenyomat készítése
 4. Centrális reláció meghatározása
 5. Próbafogsor ellenőrzése
 6. Fogpótlás szájba helyezése