Gyökérkezelés

Gyökérkezelés minden olyan esetben szükséges, mikor sérüléstől ill. mély szuvasságtól a fog belsejében már visszafordíthatatlan gyulladás (lüktető, spontán fájdalom, mely éjszaka erősödik) alakult ki vagy ennek következtében már el is halt a fogbél. Pár hét után röntgenfelvétellel a csontban is látható már a gyulladásos folyamat vagy ciszta az elhalt fogak gyökerei
körül, mely szintén mielőbb gyökérkezelést kíván meg. A gyökérkezelés az utolsó próbálkozás a fog megmentésére és az egyéni anatómiai variációk (pl. extra gyökércsatorna, extrém görbe gyökércsatorna, fel nem tárható részek) miatt a kezelés kimenetele és a gyógyulási eredmény nem minden esetben kiszámítható.

A gyökérkezelés folyamata

A gyökérkezelés a fogbél üregének kinyitásával kezdődik, majd megkeressük a gyökércsatorna/-ák bemeneteit. Eltávolítjuk a fogbél ereit, idegeit, kifertőtlenítjük a csatornákat, majd gyökértömő anyaggal töltjük fel őket. Ha nem lehetséges tökéletes gyökértömést kivitelezése vagy a gyulladás nem szűnik, akkor sebészeti módszerrel kiegészíthető az eljárás annak érdekében, hogy a fogat megőrizhessük. 
A kezelés során több kisméretű röntgen is készül a fogról, melyek a gyökértömés megfelelő mélységig történő elkészítését támogatják és a kezelés utolsó fázisa is egy kontroll röntgen készítése.

A gyökértömés

A gyökértömést követően kulcsfontosságú a fog koronájának megfelelő ellátása, melyre sok esetben egy korona pótlás készítése a célravezető. Máskülönben a már nem elő fog idővel törékennyé, esendővé válik. A gyökérkezelt fog sokkal kevésbé ellenálló, mint az élő egészséges. Számos ember úgy hiszi, hogy a gyökérkezelt fog nem romolhat el többé. Ez nem igaz. A gyökérkezelt fog is képes elromlani és ez a folyamat gyorsabb és észrevétlenül zajlik. Célszerű ezért hosszútávra gondolkodva egy jól záró, erős korona készítése, továbbá javasolt a gyökérkezelt fog állapotának fél, egy majd 3-4 évente történő kontrollja, ugyanis a gyökérkezelés véglegesen csak 4 év teljes tünetmentesség esetén mondható sikeresnek.

Honnan tudjuk, hogy gyökérkezelésre van valóban szükség?

A következő tünetek észlelésekor mérlegelendő a gyökérkezelés megkezdése:
  • heves fájdalom hidegre, édesség fogyasztásakor
  • nappal tompa, éjszaka elviselhetetlen fájdalom
  • lüktető fájdalom, feszítő érzés a fog környékén
  • ráharapási érzékenység
  • arc megdagadása
Ezen tünetek valamelyike vagy csupán egyike észlelésekor javasolt a tünetek forrását alaposan kivizsgálni!


Esetleges szövődmények

A kezelés után a gyökér tömött
fog ráharapásra néhány napig érzékeny lehet. Ennek oka lehet a gyökérkezelt fogban a vérkeringés megszűnése, így annak kiszáradása. A gyökér kezelt fog kiszáradása annak törékenységét okozza, ezért célszerű előbb-utóbb koronával ellátni.

Lézeres gyökérkezelés

Az elmúlt 10-12 évben hatalmas fejlődés következett be a gyökérkezelés tudományában. A gyökérkezelés sokkal pontosabban és gyorsabban zajlik, hála az egyre hatékonyabb eszközöknek és a még fejlettebb tömési módszereknek. Ilyen új technológiák például a digitális gyökércsatorna-bemérő műszerek, gépi hajtású csatorna megmunkáló eszközök, melegített tömőanyagok, kemény fogszövet képződését elősegítő anyagok illetve a lézer. A lézer legnagyobb előnye a hagyományos fertőtlenítő folyadékokkal szemben, hogy gyorsan és sokkal mélyebbre hatóan képes megtisztítani a gyökércsatorna falát és mindezt fájdalom, kellemetlen ízek érzése nélkül. A lézerfény által képzett hő szinte nullára csökkenti a baktériumok számát a gyökércsatornákban és ez által nagyban hozzájárul a gyökérkezelés sikeres végkimeneteléhez.