Betétek (inlay, onlay)

A betéteket olyan esetben alkalmazzuk, amikor a meglévő foganyag már olyan kevés, hogy tartása nem elegendő egy hagyományos tömés elkészítéséhez, de szeretnénk a fogból minél kevesebbet feláldozni. A betétek alkalmazása kis- és nagyörlő fogaknál gyakran szóba jön, ha azokból egészen nagy részek (egy vagy akár több csücsök is) hiányoznak. A fog előkészítése minimál invazív, ami azt jelenti, hogy a lehető legminimálisabb foganyag feláldozásával jár. A betét gyakorlatilag egy olyan tömésre hasonlít, melyet egyben helyeznek be az üregbe és rögzítenek oda speciális fényre és önmaguktól is kötő ragasztóanyaggal. 

Előnye a hagyományos töméssel szemben, hogy sokkal ellenállóbb a rágás során fellépő erőhatásokkal szemben, belső szerkezete rendezettebb és nem zsugorodik a fogba helyezést követően, így abban feszülést nem okoz. Szépen megmunkálható, így tökéletesen élethű formát ad a fognak. Nem színeződik el, nem korrodál, nem oldódik és így nem is allergizál.

Hátránya, hogy csak bizonyos esetekben váltja fel a korona készítését és tartósságát sokkal jobban befolyásolja a páciens egyéni szájhigiénés hatékonysága is. 

A betétek készítésének leggyakoribb módszere, hogy a koronához hasonlóan lenyomatvétel történik az alsó és a felső fogívről is és a lenyomat alapján a fogtechnikai laborban készül el a fogmű, majd a rendelőben kerül beragasztásra. Anyagának megválasztása az adott szituációtól és a páciens egyéni igényeitől függ. Készülhetnek például aranyból, kompozitból (műgyanta), porcelánból.

·         Inlay: A betét azon változata, melyet akkor alkalmazunk, ha a fog koronájának legalább egy csücske még ép.

·         Onlay: A betét azon változata, melyet akkor alkalmazunk, ha a fog koronájának már nincsenek épen maradt csücskei, így a betét a fog teljes rágófelszínén kiterjesztésre kell, hogy kerüljön.


Összességében a betétek ajánlott megoldásnak bizonyulnak minden olyan helyzetben, amikor a fog tartós, hosszú távú helyreállítása - a fog anyagának nagy hiánya miatt - hagyományos töméssel már nem megoldható.


Mikor javasolt inlay alakalmazása hagyományos tömés helyett?

Inlayek alkalmazását akkor szokás előnyben részesíteni, ha az érintett fog szuvasodása nagyobb kiterjedésű, mint amit hagyományos töméssel célszerű lenne orvosolni és hosszú távú megoldást nyújtóan lenne használható, vagy a szomszédos fogakkal határolt fogfelszíneket is érinti a károsodás.
Az inlayek minden esetben fogtechnikai laboratóriumokban készülnek, mely számtalan szempontból előnyöket hordoz, mint például
  • könnyen megmunkálható
  • szépen barázdálható, tökéletesen élethű
  • színe tetszőlegesen választható, de használat közben nem színeződik el
  • a hiányzó fogcsücsköket tartósan képes pótolni
  • nem szükséges lecsiszolni hozzá a fogakat
  • kényelmes viselet
  • hosszútávú megoldást biztosít, nem törékeny
  • rendkívül pontos, jó minőségű, tartós
  • rágóstabilitása, szájállósága kimagasló
  • nem allergizál

Összességében az inlay minden sok tekintetben jobb megoldás, mint a hagyományos tömés a nagy felületű szuvasodások esetén. A magas ár hosszú távú befektetés, mivel élettartama többszöröse egy hagyományos tömésének.