Soft lézer szerepe az implantációban


A softlaser terápia (SLT) első számú hatása a sebgyógyulás elősegítése. Az implantáció vagy egyéb műtétek esetén is rendkívül hatékony kiegészítő terápia. A szájsebészet és fogászat területén napjainkban olyan széles körben elterjedt módszer, hogy az eljárást leggyakrabban alkalmazó orvosi szakterületnek számít. Külön a fogászat részére készülnek speciális eszközök, hajlított fogászati kezelővégek. Fogászati kézi darab segítségével lehet a lasersugarat a rejtettebb szájüregi területekre is eljuttatni.
Az általában sok kísérő tünettel /fájdalom , duzzanat, táplálkozási nehézségek stb./ járó fogászati és szájsebészeti kórképek, illetve az ezek gyógyítása miatt végzett fogászati beavatkozások és szájsebészeti műtétek során igen sokrétűen érvényesül a SLT nyújtotta gyógyhatás. A műtéti beavatkozások után lerövidül a gyógyulás ideje, hamarabb lehet a varratokat eltávolítani, kevesebb a műtét utáni fájdalom, oedema. Mindezek vezettek világszerte a stomatológiai lézeralkalmazás rendkívül gyors és széleskörű elterjedéséhez.
A fogszuvasodás mellett szintén népbetegségnek számító fogágybetegségek komplex terápiájában a SLT sokoldalú alkalmazása lehetséges. Parodontosis, parodontitis, gingivitis, a fogak előtörését, fogszabályozást kísérő jelenségek, tasakok stb. hagyományos kezelése kiegészítve a lézerkezeléssel gyorsabb sebgyógyuláshoz, a csontregenerációs folyamatok megindulásához, a gyulladás gyors szanációjához vezethet.

A gingivitis a fogászati praxis egyik gyakori diagnózisa. A lakosság több, mint 90 %-a szenved parodontális megbetegedésekben, kisebb vagy nagyobb mértékben. A gingivitis kifejlődése és a parodontosis valószínűsége a baktériumok virulenciájától és az egyén rezisztenciájától is függ. Az bizonyos, hogy a lézer sem a páciens szájhygieniájának javításában sem a lepedék eltávolításában a fogászati kezeléseket nem tudja helyettesíteni. Magától értetődik, hogy minden paradontális kezelést a szijhigiénia helyreállításával és a professzionális fogtisztítással kell kezdeni, melyet a lézer előtte, közben és utána kitűnően kiegészít.
A soft lézer felhasználása ezekben a kórképekben számos előnnyel jár: A gingiva gyulladását - amely az oedéma és a fájdalom okozója - csökkenti. A laser gyulladásgátló hatása, lassítja és gátolja a paradontális szövetek szétesését. Mivel a SLT a gyulladást csökkenti a parodontális műtétek ideje alatt csökken a vérzés. Okkluzió esetén a fog ráharapási érzékenységet csökkenti. Sebészeti beavatkozások után, nem érzékenyek a fogak. Parodontális műtétek után gyorsabb a sebgyógyulás, kisebb a postoperatív fájdalom és így kevesebb fájdalomcsillapítót kell bevennie a betegnek. Számos megfigyelés bizonyítja, hogy a laser - a megfelelő feltételek biztosítása és kúraszerű terápia esetén - az új csont képződést segítheti azokon a helyeken, ahol előzetesen csontfelszívódás lépett fel. Így a SLT nemcsak arra képes, hogy csökkentse a csontleépülést, hanem serkenti a csontappositiót is. Vizsgálatok igazolják, hogy a laserkezelés a vertikális csontképződést jelentősen stimulálja.

Szájnyálkahártya betegségekkel a mindennapos klinikai gyakorlatban a fogorvost keresik fel legtöbbször. A bakteriális vagy vírusos gyulladásos kórképek (herpes, aphtha, nem gyógyuló nyálkahártya fekélyek, krónikus gyulladásos jelenségek, stomatitis különböző formái) sokszor fordulnak elő. Ezek kezelésében jelentős szerepet játszik a SLT.

Mindennaposan előforduló kórkép a herpesz, amely fájdalommal, duzzanattal jár és a legtöbbször a felső ajakpíron vagy az ajak bőrén jelentkezik. A vírus okozta betegség minden negyedik, ötödik emberen rendszeresen visszatér, sem általános, sem helyi gyógyszeres kezelése nem megoldott. A betegség 8-14 nap alatt rendszerint spontán gyógyul. A soft laser terápia a bőrelváltozások megjelenését megelőző néhány órában a leghatékonyabb. Ilyenkor a tapasztalt beteg - akinek évente többször jelentkezik herpese- már érzi azt az el nem téveszthető zsiborgó, viszkető, fájdalmas érzést, mely a herpeses bőrelváltozások látható megjelenését megelőzi. Az ekkor végzett SLT látható lézerfénnyel naponta történik. Rendszerint a betegség így a harmadik napon gyógyul. A lézerkezelés nemcsak a betegség idejét csökkenti 2-4 napra, hanem a visszatérés frekvenciája is jelentősen (mintegy felére) csökken, ami talán még inkább fontos.


Az aphtha az egyik gyakoribb szájnyálkahártya megbetegedés, mely a betegek 10-60 %-ában jelentkezik valamikor az élet folyamán és gyakran visszatérővé válik. A nyálkahártya egy autoimmun jellegű reakciója, mely egy speciális streptococcus típus keresztreakcióját váltja ki. Az aphták kicsi, fájdalmas, fibrinnel fedett vörös elváltozások, melyek fekélyesnek tűnnek. Soliterek vagy multiplex formában is felléphetnek és általában 8-10 napon belül gyógyulnak heg nélkül. Van egy speciális formája a stomatitis aphthosa recurrens cicatricisans, amely nagyon fájdalmas, lassan gyógyul és hegszövetet hagy maga után. Kezelésükben a látható folyamatos lézersugár naponta alkalmazva 4-5 nap alatt gyógyulást eredményez az esetek kétharmadában, a maradék egyharmadot alig befolyásolja.

A fogextrakció (foghúzás) a szájsebészet egyik legegyszerűbb rutin beavatkozása, mégis gyakoriságánál fogva a legtöbb szövődménnyel ezzel kapcsolatban találkozhatunk. A beavatkozás az állcsontot és a lágyszöveteket egyaránt érinti és még a szájüregben található nagyon erősen fertőzött környezetben is csak ritkán okoz gyulladásos komplikációkat. Más szövődmények azonban felléphetnek e kezeléssel összefüggésben, amelyek miatt a posztoperativ lézerkezelést feltétlenül meg kell említenünk. A szövődménymentes extrakciót követő néhány percben, az alveolusban a vérzés csökken. Coagulum jön létre, ennek kontrakciója révén fissurák keletkeznek, melyeket a baktériumok megfertőzhetnek. A szövetekben keletkező gyulladás az alveorális régióban a leukocyták mígrációját váltja ki, amely a felszínre irányul, így a coagulum sárga-szürke lepedékkel fedett, mely az infekcióktól való védelmet szolgálja. Három napon belül az alveolus falakból a kapillárisok kezdenek növekedni és három héten belül az egész coagulumot benövik. Ezzel egy időben a seb szélén lévő epitheliális sejtek növekedésnek indulnak. Azután, hogy az alveolus felszíne bezáródik, granulációs szövet éretlen csontszövet által 1-2 éven belül átalakul. Ezen normális gyógyulási folyamat közben gyakorlatilag sem oedema, sem vérzés, sem fájdalom nem keletkezik.

Az implantatum valamint a csontpótló anyagok behelyezése előtt, a műtét alatt, közvetlenül a műtétet követően, a csontosodási szakban, valamint az implantatum funkcióba helyezését követően nagyon fontos szabályokat kell betartani és az implantatum számára szigorúan előirt feltételeket teremteni. Ez utóbbi létrehozásában és fenntartásában van jelentős szerepe a soft lézereknek. A műtétet követő komplikációk előfordulásából, valamint az implantáció sikerességéből lehet következtetni a lézerek hatékony voltára. Az implantatum helyének előzetes kezelése lehetővé tette a praeoperativ fázisban a csontosodási folyamatok serkentése révén, hogy lehetőleg megfelelő tömörségű csont keletkezzen és álljon rendelkezésre. Ez extractiós helyek, műtéti csontdefektusok területén lerövidítette a várakozási időt. A féléves várakozás helyett 3-4 hónap múlva rendszeres / heti 2-szeri/ lézerkezelés eredményeként elvégezhető volt a beültetés. A gyógyszeres kezelés mellett a lézer segítette a gyulladásos folyamatok gyors sanatióját, valamint a csontpótló anyagok beépülését. A perioperativ fázisban - műtét közben - végzett egyszeri kezelés eredményeként a műtét utáni fájdalom, oedema kifejezett elmaradását láttuk.

A posztoperativ fázisban a műtétet követő 4-7 napban végzett napi lézer kezelés következtében a varratokat a 6-8 nap megszokott biztonságos időtartam helyett már 4-5 nap múlva általában el lehetett távolítani. A varrat okozta drainhatás így jóval hamarabb kiküszöbölhető volt, kevesebb az esély kórokozóknak a friss műtéti területbe való bejutására. Erősebb sebzáródás, jobb biológiai zárás jött létre. Jelentősen lecsökkent a csontpótló anyagok kilökődésének veszélye. A csontosodási fázisban az osseointegrációs folyamat gyorsabban és kifejezettebben zajlott le, a hámtapadás erősödött, nagyobb számban fordult elő feszesen rögzülő ínyszél a laseres csoportokban. A heti kétszeri lézerkezelés egyben preventiv hatású a lehetséges gyulladásos szövődményekkel szemben is. Funkcionális fázisban akkor szükséges a lézerkezelés, ha az implantatum környezetében gyulladásos jelenségek lépnek fel. Az ekkor lökésszerűen adott 2 héten át alkalmazott kezelés elősegítette a parodontalis gyulladás, csontfelszívódási folyamat, nyálkahártya gyulladás sanatióját, elősegítette a megbomlott biológiai zárás reparálódását és a csontpótló anyagok beépülését.