Lézerek a fogászatban


A fogorvosi rendelőkben megjelentek az egyre kisebb, egyre tökéletesebb és egyre hatékonyabb lézerek. Minden eddigi orvosi alkalmazás jelentőségét felülmúló fejlesztési és eladási verseny veszi kezdetét. Az amerikai felmérések és előrejelzések szerint soha nem látott eladási hullám várható a sztomatológiai lézerek területén. Addig, amíg a világon 1992-ben 1000 sebészi lézert használtak sztomatológiai célokra, pedig még "igazán jó" berendezést nem sikerült kifejleszteni. Ez a szám a 1996-ra elérte a 10 000-et, 1998-ra 100 000--et, 2000-re pedig 300.000-et, 2011-re pedig már több millió fogászati lézerről beszélhetünk. A fogászati lézerre költött összeg világszerte évente eléri így az 5 milliárd USD-t.

Elsősorban a mindennapi gyakorlatban széles körben alkalmazható sebészi dióda valamint a kombinált lézereké a jelen. A készülékek ára várhatóan a jelenlegiről tovább fog csökkenni, miközben a tökéletesítés révén egyre szélesebb körben és egyre jobban használhatóvá válnak. Ezek a napjainkban már igazán "jól alkalmazható" készülékek tehát alkalmasak egy sor fogászati beavatkozás valóban "fájdalommentes" elvégzésére és amellett, hogy felhasználhatók a klasszikus célokra (fogfúrásra, barázdazárásra, lágyrészsebészet, preprotetikai, parodontológiai célokra) teljesen új megoldásokhoz vezetik a fogbetegségek kezelését. Elvileg új és rendkívül hatékony eljárások bevezetése, igazi áttörés tapasztalható a parodontalis tasakok kezelésében, a gyökérkezelésben valamint a fogfehérítésben is.
A lézerek elterjedése Magyarországon a sztomatológia területén 1990-től egyre szélesebb körű. Az eltelt 20 évben egyre több fogorvos, szájsebész tanulta meg hivatalos tanfolyamokon a legfontosabb ismereteket, a mindennapos gyakorlatban lézert alkalmazó sztomatológusok száma hazánkban már meghaladja a 1000-et. Elsősorban soft lézerrel, kisebb részben sebészi lézerekkel ( a sebészi dióda laser egyre jobban terjed) dolgoznak. Az elkövetkező 1-2 év várhatóan olyan alapvető változásokat hoz a technikai fejlesztés révén, hogy reális, ha a lézerek sztomatológiai alkalmazásában további gyors fejlődésre és szélesebb körű hazai elterjedésre számítunk.

A Gáspár Medical Centerben 24 különböző típusú lézerberendezést alkalmaz a gyakorlatban.

TOVÁBBI CIKKEK, TUDOMÁNYOS ANYAGOK...