Parodontológia, fogágy kezelések, íny problémák

A fogágy, azaz többek között az íny nagyon fontos szerepet játszik a száj egészségében, így kulcsfontosságú, hogy "meggyógyítsuk" betegség esetén, és az egészséges állapotot fenn tudjuk tartani.
A kívánt egészséges állapot fenntartása szinte lehetetlen megfelelő fogmosási és szájápolási eszközök, valamint a megfelelő eljárás ismerete nélkül, illetve a legalább fél évente szükséges ellenőrzés nélkül.

Tudta hogy a lakosság nagy része helytelenül mos fogat?

A szájhigiénikus szakember (nem a fogorvos) az a személy, aki ebben segítségünkre lehet. Elvégzi a szükséges szájápolási feladatokat (rendszeres karbantartás), ellát tanácsokkal és segít személyre szabott technikát kifejleszteni.
Amint azonban a fogágy nem egészséges, komoly problémákkal kell szembenézni. Először is diagnosztizálni szükséges a problémát és a forrását, majd bekategorizálva azt egy komplett kezelési tervet lehet készíteni.

Mivel foglalkozik a parodontológia?


A gyorsan előrehaladó típusú fogágybetegségek 3-4 hét alatt képesek több milliméternyi ínytapadás veszteséget okozni.
A fogágypusztulás nem mindig arányos a plakk, lepedék vagy a fogkövek mennyiségével, mert a különösen agresszív típusú baktériumok már kis mennyiségben is gyors csontpusztulást képesek eredményezni.
Az ínysorvadás kialakulásakor az ínygyulladásos tünetek mellett az íny visszahúzódik és a fogak nyaki része is a felszínre kerül.
Vannak lassabb, krónikus és rapidan, agresszíven lejátszódó, gyors fogelvesztéshez vezető formák is.


Ez okozza a...

 • szájkomfort romlását 
 • kellemetlen szagokat 
 • fogak jelentősen növekvő érzékenységét hidegre, melegre, édesre 
 • illetve a fogak elmozdulását és akár elvesztését is

A fogínygyulladás alapvető okai:
 • a nem megfelelő szájhigiéniai szokások 
 • a rendszertelen vagy nem megfelelő technikájú fogmosás 
 • rendszeres fogkő eltávolítás hiánya 
Figyelmeztető tünetek közé tartozik
 • fognyak túlzott érzékenysége 
 • ínyduzzanat, ínyvérzés 
 • pirosság 
 • apró hólyagocskák megjelenése fájdalom

A fogak elvesztése megelőzhető!

Kevesen tudják, hogy a saját fogak elvesztésének legfőbb oka ma már nem a szuvasodás, hanem a fogínysorvadás, ami a 30 év felettiek 50%-át, a 45 év felettiek 85%-át érinti.

Tévhit, hogy a fogínysorvadás az időskor problémája, hamarabb fogvesztés lehet, mint arra számított volna.  Már fiatal felnőtt korban megismerheti egyéni kockázatait.


Az ínysorvadás nem csak a száj betegsége!

Az ínysorvadás nem csak a természetes fogakat, hanem az implantátumokat is veszélyezteti. Az ínysorvadás a szervezetben többnyire gyulladás következménye,de az életkor előrehaladtával is kialakul. A kialakult góc következtében sokszorosára nő a szívinfarktus, az agyvérzés és a koraszülés kockázata. Diabetes esetén szinte elkerülhetetlenek az ínyproblémák.

Implantátumok és a fogágybetegség kapcsolata

Az implantátumok sok szempontból pontosan ugyan úgy működnek, mint az ember eredeti fogai. Szájhigiéniai szempontból még fokozottabban kell rájuk figyelni, nem elegendő 6-12 havonta fogkőleszedésre járni, hanem legalább 3 havonta el kell látogatni kontrol vizsgálatra. De mi ennek az oka? Az elveszített fog helyére ültetett implantátum a csontszövetbe épül. A fogágygyulladás következtében a csont, amiben a fogak ülnek, elvékonyodhat és elkeskenyedhet, az implantátumok körüli szövetek is begyulladnak, mely a természetes fogakhoz hasonlóan, az implantátumok esetében is elvesztésükhöz vezet.


Megelőzhető?

A fogínygyulladás csupán a kezdete annak az útnak, mely a fogak elvesztéséhez vezethet. A fogágygyulladás a fogat körülvevő szövetek gyulladásos reakciója, ahol a gyulladás fokozódásával a csont és gyökérhártya is sérül, az íny és a fog között egy baktériumokkal teli tasak jön létre, mely gócot képezve a szervezet egészének működését befolyásolva rengeteg melléktünetet és kellemetlenséget, illetve súlyos másodlagos betegségeket okoz

Még kevesen tudják, hogy a fogínysorvadás hátterét szakszerű klinikai vizsgálatokkal meg lehet állapítani. Az okok ismeretében a kezelés már eredményes. Dr. Gáspár Lajos az orvostudomány kandidátusa irányításával Európában elsőként került bevezetésre a Gáspár Medical Centerben az az egyedülálló vizsgálati és kezelési módszer, mely több mint 10.000 hazai és külföldi páciens ínysorvadásának eredményes kezelését biztosította.


http://inysorvadas.hu/