APDT kezelés

A Gáspár Medical Centerben az APDT kezelést 2006 júliusában vezettük be. Elsősorban parodontitis, periimplantitis (fogínysorvadás, implantáció előtti fázisban) kezelésében alkalmazzuk. Az antimikrobiális fotodinamikus terápia (APDT) kivitelezéséhez szükség van fényérzékenyítő anyagra, (megfelelő hullámhosszúságú) lézerfényre és oxigén-szabadgyökök keletkezésére.

Az eljárás alapvetően a következő lépésekből áll:
      • Megelőző tennivalók
      • A mikroorganizmusok megfestése a kezelt területen.
      • Megvilágítás és a fotoszenzibilizátor aktiválása.
      • Oxigén-szabadgyök keletkezése, kórokozók elpusztítása

1. Megelőző tennivalók

A fotodi
namikus kezelést gondos vizsgálat (OP röntgenfelvétel, parodontális diagnózis felállítása és alapos fogkőeltávolítás) előzi meg. A gyakorlati alkalmazásban első lépésben a terület megtisztítása történik: a fogkövek, a lepedék, a biofilm eltávolítása. Szükség esetén a művelet ismételhető, mindaddig, míg megfelelő higiénés állapotot nem érünk el.


2. A tasakok megfestése

Ezt követi a mikrorganizmusok megfestése a kezelt területen (festékoldat fecskendezése a tasakok területére vagy az egyéb kezelendő területre). A közepesen híg oldatot fecskendőből juttatjuk a tasakokba, illetve a kezelendő területre. 1–2 perc várakozás elegendő, hogy a mikroorganizmusok felvegyék a kék festéket.


3. Lézer kezelés

A piros lézerfénnyel megvilágítjuk a tasakokat. A piros fény elnyelődik a kékre festett baktériumokban, de a környező szövetekben nem okoz kárt. A fénnyel megvilágított baktériumok elpusztulnak, így a terület elkezdhet gyógyulni. Mivel a száj az emésztőrendszer első tagja, így a baktériumok folyamatosan újratermelődnek és elszaporodnak a fogmosás, tisztítás, fertőtlenítést követően is, így ezt a kezelést a cél elérése érdekében többször meg kell ismételni.Fontosabb megállapítások:

 • Az ínysorvadás nem csak a fogak körüli ínyt, hanem az implantátumokat is megtámadja
 • Az ínysorvadást csak antibiotikummal nem lehet eredményesen kezelni. 
 • A kezelés sikere függ a páciens fegyelmezettségétől és otthoni utasítások betartásától 
 • A hagyomásnyos nyílt kürettálásnál klinikai tapasztalatok alapján a lézeres kezelések sokkal hatékonyabbak, lényegesen kevesebb kellemetlenséggel járnak a páciensek számára és sokkal gyorsabban hozzák a várható eredményt
 • Az APDT kezelés óriási előnye, hogy nem alakul ki mellékhatás, de rezisztencia sem, a festékanyag alkalmazása mellékhatásmentes, és fájdalom sem keletkezik.