Mozgó fogak rögzítése

A fogínygyulladás, vagyis gingivitis, csupán a kezdete annak az útnak, mely az ínysorvadáshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezethet.

A fogínygyulladás okai alapvetően a nem megfelelő szájhigiéniai szokások, mint például a rendszertelen vagy nem megfelelő technikájú fogmosás, rendszeres fogkő eltávolítás hiánya.

Figyelmeztető tünetek közé tartozik az íny vagy a fognyak túlzott érzékenysége, ínyvérzés, ínyduzzanat, pirosság, apró hólyagocskák megjelenése, illetve fájdalom.

Sokkoló nemzetközi statisztikák szerint a 40 év feletti lakosság közel 80%-a ínygyulladásban szenved és a 35 év felettiek fogvesztésének oka 80%-ban az ínysorvadásnak köszönhető.

A fogínygyulladás a fogat körülvevő szövetek gyulladásos reakciója, ahol a gyulladás fokozódásával a csont, az íny és gyökérhártya is sérül, az íny és a fog között egy baktériumokkal teli tasak jön létre, mely gócot képezve a szervezet egészének működését befolyásolva rengeteg melléktünetet és kellemetlenséget, illetve súlyos másodlagos betegségeket okoz.

 

Mi a fogínysorvadás?

Az ínysorvadás, más néven periodontitis, a fogínygyulladás egy súlyosabb fázisa, ahol az előző tünetek mellett komoly baktérium telepek keletkeztek, az íny visszahúzódik és a fogak nyaki része a felszínre kerül. Ez okozza a szájkomfort romlását, a kellemetlen szagokat, fogak jelentősen növekvő érzékenységét hidegre, melegre, édesre, illetve a fogak mozgását és akár elvesztését is. A sorvadás az ínyről az egyre beljebb lévő szövetek felé veszi az irányt. Elkezd az íny és az állkapocs csont is egyre inkább visszahúzódni, a fogak egyre inkább kilátszanak az ínyből és a csontszövetből, majd egy idő után a fogak kihullnak. Ha nem állítják meg a folyamatot, a fogak implantátummal való pótlása is szinte lehetetlenné válik.

A vertikális csonttasakok regenerációja nehéz sebészi eszközökkel, a különböző csontpótló anyagok beültetése több év tapasztalatai alapján nem tekinthető biztonságosan sikert jelentő eljárásnak.


Mit tehetünk a mozgó fogakkal?

Gyakran a mozgó fogak esetében agresszív ínykezelés mellett is a fogak úgynevezett összesínezése szükséges, de ez nem jelent végső megoldást, magát a probléma forrását, az ínysorvadást kell kezelni.TOVÁBBI OLDALAK A TÉMÁBAN