Csontfeltöltés

Csontpótlási eljárás

Az ínysorvadás következtében az emberi állcsontok fogakat tartó csontnyúlványa veszít anyagából és a fogak meglazulása következhet be. A csont elvesztése elsősorban a gyulladás következménye, mely ínygyulladással kezdődik majd fogágy-gyulladás képében halad tovább. Végeredményben a fogakat tartó csont elvesztését eredményezi.

Az elveszett csont orvosi beavatkozás keretében történő pótlását, a csontpótlást azon esetekben lehet megkezdeni, ha sikerült a gyulladásos folyamatokat teljes mértékben megszüntetni. A fogínysorvadás kezelésének tehát első fázisa a fennálló gyulladás megszüntetése, a csont felszívódás megállítása. A második fázisban lehetséges  a csont pótlását elkezdeni.

A csontpótlás kis műtéti beavatkozás keretében zajlik, amikor az íny éles eszközzel történő felnyitását követően alapos tisztítás, lézeres felületkezelés történik, majd a tiszta és steril felületekkel határolt üregbe csontpótló szintetikus anyagot valamint esetenként a beteg saját csontforgácsait is belekeverve pótoljuk a csonthiányt. A behelyezett anyag egy része természetes módon felszívódik, egy része pedig alapanyagot szolgáltat arra, hogy belőle a beteg saját új csontja képződjön. A folyamatot több féle módon lehet elősegíteni, így egyes speciális csontosodást elősegítő készítmények alkalmazásával, valamint soft lézer kezeléssel, hyaluronsav alkalmazásával vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb módokon. Csak akkor sikeres a csontpótlás, ha a páciens kifogástalan szájhigiéniát tud biztosíztani és rendszeresen vesz részt klinikai ellenőrzésen, szájhigiéniai karbantartó kezeléseken. A csontpótlással a saját fogak élettartama jelentősen megnövelhető.

Csontpótlásban alkalmazott anyagok

Az elveszett emberi csontanyag pótlására irányuló törekvések az utóbbi évtizedekben vezettek a fogászatban is széles körben alkalmazható anyagok megjelenéséhez. Különösen az implantációs protetika esztétikai és funkcionális jelentősége nőtt meg. Az az elsődleges cél, hogy a fogászati implantátumokat oda helyezzük be, ahol optimális az elhelyezkedésük, protetikailag hosszú időn át funkcióban maradnak. Ennek megoldásához az autológ csont, vagy csontpótló anyagok membránokkal vagy membránok nélkül történő behelyezése gyakorta szükséges. A fogászati szakmában megtalálható csontpótló anyagok sokfélesége a kezdők számára biztosan, a gyakorlattal rendelkezőknek valószínűleg szinte áttekinthetetlen.

Az anyagok kiválasztásakor az előállítás módja, a szemcsenagyság, a felszívódási képesség és a felszívódási idő a legfontosabb szempontok. Különösen nagy jelentősége van a felszívódási időnek. Ha preprotetikai munkákat végzünk, implantátum behelyezése nélkül, akkor az anyagoknak hosszabb felszívódási idővel, kb. 24 hónappal kell bírniuk. Amennyiben implantátumokat helyezünk be a csontpótlók alkalmazása után, úgy rövidebb a felszívódási idő, 6-8 hónap a kívánatos. Ennyi idő alatt az osszeointegráció megvalósul.

Gyakorlati tapasztalataink alapján azon anyagokat részesítjük előnyben, amelyek teljesen felszívódnak. Különösen a szövethiányok sebészetében, így nagy ciszták feltöltésekor, vagy rosszindulatú daganatok miatt végzett radikális műtétek után a csontpótló anyagokkal lehet esztétikailag optimális csont

rekonstrukciót és gyors gyógyulást elérni. Jelentősége van az anyag kiválasztásakor a szemcsenagyságnak. Így nagyobb defektusok esetén (sinus eleváció, ciszták stb.) a nagyobb szemcseméreteket 1000-2000 µm részesítjük előnyben, míg kisebb defektusok (parodontális hiány ok) esetén a kisebb szemcseméretek 50-500 µm-ig a jobb hatású.

A biokompatibilitás alapján a csontpótlók biológiai anyagok, kémiai összetételük tekintetében nagyon hasonlóak az emberi csontszövet anorganikus összetételéhez (trikálciumfos zfát, hidroxilapatit). Előállításuk módja szerint biológiai anyagokból vagy szintetikus úton állítják őket elő. Biológiai alapanyag lehet allogén vagy heterogén csont, de elterjedt a tengeri algák és korallok használata is. Léteznek csonthiányok kitöltésére úgynevezett bioüvegek is amely szilícium, kálcium, nátrium és foszfor tartalmú granulátumot jelent.TOVÁBBI OLDALAK A TÉMÁBAN