Íves fixáció

A fogínysorvadás következtében a fogak jelentős mértékben elveszíthetik stabilitásukat, mozgathatókká válnak. Ezen kivül gyakran elvándorolnak helyükről, kiemelkednek a fogsorívből.
A megmozdult fogak ha nem kezeljük őket előbb-utóbb kiesnek, egy ráharapást követően kihullanak. A fogvesztés megelőzésére szolgáló eljárások között az egyik hatékony módszer a megmozdult, instabil fogak egymáshoz történő fix ivvel történő rögzitése, az íves fixáció. Ha a fogakat stabilizáljuk az ívvel, kezeljük az ínysorvadást, megszüntetjük a gyulladást, a későbbiekben az elveszett csont részbeni pótlására is lesz lehetőség. Ezen módszerek hosszadalmasak, együttműködést igényelnek, de segítségükkel a saját fogak hosszú ideig megőrizhetőek, elkerülhető a fogak elvesztése, majd ezt követően hidakkal, protézisekkel, implantátumokkal történő pótlása.

A kisebb-nagyobb fokban mozgatható fogak rögzítése alapvető fontosságú ahhoz, hogy esély legyen a fogak hosszú távú megtartására. A fogak egymáshoz ivben történő rögzítésének egyik jól működő módszere a fogszabályozásban használatos különböző speciális drótivekkel történő rögzítés. A drótívekkel nemcsak arra van lehetőség, hogy a megmozdult fogakat helyükön rögzítsük, hanem arra is, hogy azokat elmozditsuk előre vagy hátrafelé, kifelé vagy befelé, lefelé vagy fölfelé.
Tehát a drótíves rögzités lehetővé teszi a felnőttkori fogszabályozás alkalmazását és egyben a mozgatható fogak rögzítését is.

A kezelés csak akkor eredményes, ha az íny és a fogágy gyulladásmentes, alapos íny alatti fogkőeltávolítás, lézeres fogágykezelés történt már előzetesen.

Az íves rögzítés kiegészíthető az elveszett fogágy csontállományának csontpótló kezelésével is. A csontpótlás csak gyulladásmentes állapotban és kifogástalan szájhigiénia esetén eredményes.

Az íves rögzítés esetén a fogak felszínére fogszabályozó fém ívet ragasztunk, mely több hónapon keresztül fenn kell maradjon. A ragasztáshoz fogszínű speciális anyagot alkalmazunk.