Szájhigiéniás kezelések

A száj higiéniája, tisztasága és folyamatos otthoni, valamint szakember által végzett ápolása kulcsfontosságú a száj egészségének megóvásában, a betegségek megelőzésében, a már kialakult kórok gyógyításában.

Mindenek előtt szükségszerű tisztázni azt a tévhitet, hogy ehhez a területhez a legjobban a fogorvos ért. Ugyanis nem a fogorvos, aki ennek a területnek a speciálisan képzett szakembere, hanem a szájhigiénikus szakember. TOVÁBB

Nem mindegy, hogy egy szobafestővel festetünk egy Renoir másolatot, vagy egy festőművészt kérünk meg, hogy fesse ki a konyhát. Mindkettő profi a saját szakmájában, de nem egy és ugyan az a szakterületük.

A szájhigiéniai kezelések manapság már igen kellemes környezetben is kérhetőek. 

Az ultrahangos mély fogkő eltávolítás, mely a hagyományos módszerektől eltérően nem roncsolja a fogzománcot és az íny alatti területen is képes a fogkövet kíméletesen eltávolítani. Az ultrahangos mély fogkő eltávolítást félévente szükségszerű elvégezni egészséges állapot esetén, implantátumos, illetve szájegészségi problémával küzdők részére 3 havonta javasoljuk.

Amennyiben kialakult fogágybetegségekről beszélünk, a legkiemelkedőbb az ínysorvadas. Sokkoló nemzetközi statisztikák szerint a 40 év feletti lakosság 80%-a ínysorvadásban szenved és fogvesztések oka is döntően az ínysorvadásból ered.

A fogínysorvadás először a fogat körülvevő szövetek gyulladásos reakciója, ahol a gyulladás fokozódásával hamarosan a csont, az íny és gyökérhártya is sérül, az íny és a fog között baktériumokkal teli tasak jön létre, ahonnan már ínysorvadásról beszélünk.

Az ínysorvadás okozta tasakokból a baktériumok az egész szervezetet megbetegítik, így szerepük bizonyított a szívinfarktus, agyvérzés, koraszülés létrejöttében. Tanulmányok kimutatták, hogy számos esetben ugyan azokat a baktériumokat találták meg az infarktusos emberi szívben, mint a szájban lévő ínytasakokban. De a mindennapi életben tapasztalható olyan jelenségek mögött is az ínysorvadás állhat, mint bőrgyulladás, hajhullás, ekcema, pattanásos bőr és sok egyéb.

Az ínysorvadás gyógykezelése során számos módszert alkalmazunk, annak megfékezésére és kezelésére. Ilyen módszer például a Antimikrobiális Fotodinamikus Terápia (APDT), a mozgó fogak rögzítése, csontfeltöltés, különböző ínykezelése a PPSLK (Periodontalis és periimplantaris szövetek új komplex laser kezelése) program keretein belül.


Egyéb érdekes tudnivalók:EGYÉB CIKKEK, ÉRDEKESSÉGEK és HÁTTÉRANYAGOKTOVÁBBI OLDALAK A TÉMÁBAN