PPSLK program

Periodontalis és periimplantaris szövetek új komplex lézerkezelése (PPSLK) program

A Gáspár Medical Centerben a krónikus periodontitis és a periimplantitis kezelésében új komplex módszer került kidolgozásra. Ebben a különböző eljárások adta lehetőségek segítségével az önmagában is összetett probléma megoldásában való előrelépésre komplex módszer alkalmazásával került kidolgozásra és bevezetésre új eljárás. A kifejlesztett - rövidítve PPSLK program – eljárás bevezetése révén, egy nehezen megoldható betegség gyógyításában történt előrelépés.

A program az eddig megismert és kedvező gyakorlati tapasztalatokat hozó egyes eljárásoknak egy rendszerbe történő szerkesztésével a több oki tényező által okozott kórkép kezelését több elvileg különböző oldalról közelíti meg. Így mind az általános szervezeti, immunológiai okokra, a vitaminhiányra, a szájüregi higiéniás eljárások hatékonyságának növelésére, a multirezisztens patogén flóra minél tökéletesebb kiiktatására, az íny alatti szöveti felszínek decontaminálására sor kerül. A program három egymással folyamatosan és szorosan dinamikus összefüggésben levő, mégis didaktikai okokból elválasztható részre osztható.

Több évtizedes megfigyelés szerint a periimplantaris gyulladásos folyamatok kísértetiesen hasonlatosak, mint a természetes fogak körül kialakult jelenségek, így az egyre nagyobb számú implantátumot viselő páciens esetében hasonló problémával kerülünk szembe mint a lakosság nagy részét érintő krónikus periodontitis esetén. Így a fogorvos és az implantológus közel ugyanazt a szöveti jelenséget tapasztalja fogak és az implantátumok körüli a lágy részek és a csontállomány tekintetében, hasonlóak a radiológiai jelek, a helyi és általános következmények így a betegség megoldásának keresése az eddigieknél is bonyolultabbá vált. Addig míg a természetes fogak esetében az ismert terápiás lehetőségek sikertelensége esetén mint utolsó esély - bármilyen nagy áldozatot is jelent - a gyulladás megszüntetésére, a góctalanításra, a fog eltávolítása még választható elfogadott módszer, addig az orvos által beültetett implantátumok esetén ugyanez a módszer már nem olyan egyszerűen és nem olyan feltételek mellett alkalmazható. Arról nem beszélve, hogy a természetes fog helyére az esetek jelentős részében fogimplantátum ültethető, ezzel a hiány pótolható, addig az eltávolított implantátum helyére újabb implantátum beültetése már sokkal nehezebb és nagyobb kockázatokat magába rejtő feladat.  Jogosan mondhatjuk, hogy a probléma megoldása igazi kihívást jelent.

 

Az ínysorvadásban szenvedő betegek kezelésében alapvetően fontos a megfelelő szájhigiénia feltételeinek megteremtése. Az akut tünetek kezelését követően a fogkövek, plakk mechanikus eltávolítása történik. A beteget megfelelő egyéni szájhigiénére kell vezetni, ezt gyakoroltatni.

A parodontalis sebészi beavatkozások között a lebenyes tasakműtétek során nyitott kürett végezhető. Eltolható a készített lebeny, a tasak mélysége így csökkenthető, a fog jobban tisztíthatóvá válik. Higiénésen jobb, esztétikailag viszont hátrányos.

Az ínyplasztikák során elsősorban a hyperplasiás gingiva részek eltávolítására törekszünk, esetenként pedig esztétikai okokból koronahosszabbítást tudunk végezni.

A vertikális csonttasakok regenerációja nehéz sebészi eszközökkel, a különböző csontpótló anyagok beültetése több év tapasztalatai alapján nem tekinthető biztonságosan sikert jelentő eljárásnak. Gyakori a beültetett anyag kilökődése, késői szövődményként pedig  gyökér resorptio fordul elő.

A parodontalisan károsodott fogazat kezelésében fontos szerepet játszik a mechanoterápia, a gondosan végzett sínezés a szájhigiénés kezeléseket követően hasznos lehet. A protetikai rehabilitációt a teljes körű parodontalis kezelést követően, tökéletes szájhigiéniájú beteg esetén szabad elkezdeni.

A hosszú távú sikeres kezelési eredmény kulcsa a megfelelő gondozás megvalósítása, a 3-6-12 hónapos kontroll, rendszeres professzionális kezelés végzése. Csak jól motivált betegek esetén vártható siker.


A parodontalis és periimplantaris tasakok kezelésének fő célja a gyulladás csökkentése és új tapadás létrehozásának elősegítése. Ebben kiemelt szerepet játszik a gyökérfelszín, implantátum felszín mely a parodontalis regeneráció alappillére. Csak megfelelően biokompatibilis felszín esetén lehetséges jó tapadás létrejötte. A gyökérfelszín kezelésében, a regenerációhoz szükséges állapot létrehozásában fontos szerepet játszhatnak a lézerek.

Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb figyelem irányul a hyaluronsavnak a fogágy szöveteinek gyógyításában betöltött szerepére. Gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást serkentő, regenerációt elősegítő hatását számos tudományos közlemény, kísérletes és klinikai vizsgálatok igazolták.


A PPSLK program több mint két évtizedes fejlesztés eredményeként szinte minden hatékony eszköz egy helyen  rendelkezésre áll, megfelelően képzett szájhigiénikus és fogszakorvos szakemberek látják el és gondozzák a pácienseket. Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy a program hatékonynak bizonyult és a gyakorló fogorvosok és pácienseik számára is hozzáférhetővé tehető és megvalósítható.

A fogorvosok a megfelelő ismeretek (lézertanfolyam) és eszközök megszerzését követően saját rendelőjükben a komplex programot vagy a program elemeinek jelentős részét saját maguk meg tudják valósítani. Ami pedig felszerelés vagy anyag hiányában helyben nem megvalósítható, azokhoz a Gáspár Dental az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően nyújt együttműködő segítséget.


A PPSLK program főbb lépései


Rendelői diagnosztika fázis

1. Betegvizsgálat, a fogágy állapotának felmérése

2. Panoráma röntgenfelvétel, kiegészítő vizsgálatok szakorvosi konziliumok  (Szájsebészet, implantológia, belgyógyászat, fül-orr-gégészet, allergológia, immunológia, bőrgyógyászat, ultrahang, kardiológia, urológia, nőgyógyászat, szűrővizsgálatok stb.)

3. Orvosi laboratóriumi vizsgálatok, az immunrendszer labor vizsgálata

4. Mikrobilógiai tenyésztéses baktériumvizsgálatok

5. Allergiavizsgálat fogászati anyagokra, fémekre, gyógyszerekre

6. Szájhigiéniai állapotfelmérés, eszközök, termékek értékelése, plakk-kontroll

7. Kezelési terv készítése – szájhigiéniai, fogászati, ínysorvadás kezelése


Rendelői terápia fázis

8. Ultrahangos fogkő eltávolítás - íny feletti és speciális  íny alatti kezelések

9. Fogínytasakok dióda sebészi lézeres kezelése ( tasakok baktériumainak kiiktatása)

10. Soft lézer terápia (gyógyulás és ínytapadás elősegítése)

11. Antimikrobialis fotodinamikus terápia lézerrel

12. Speciális az ínysorvadást gátló gyógyszeres szájöblögető alkalmazása

13. Hyaluronsavas íny és tasakkezelés

14. Antioxidáns tartalmú szerek alkalmazása helyileg és általánosan

15. A nem stabil fogak rögzítése, fixálása

16. Egyénre szabott szájhigiénés eszközök kiválasztása több mint 100 féle termékből (fogkefe, fogkrém, fogselyem, fogköztisztító, elektromos fogkefe, szájzuhany, otthon alkalmazható gyógyhatású készítmények, gyógyszerek, stb.)

17. Rendszeres szájhigiéniai gondozás, a fogágysorvadás kezelésének folyamatos biztosítása

18. A szükséges további fogászati kezelések – tömések, koronák, hidak, implantátumok stb.


Otthoni gondozási fázis

19. Otthoni hyaluronsavas íny és tasakkezelés

20. Otthoni soft lézer terápia

21. Otthoni antioxidáns alkalmazás helyileg az ínyen és általánosan táplálék-kiegészítőkkel

22. Egyénre szabott szájhigiénés eszközök alkalmazása (fogkefe, fogkrém, szájzuhany, készítmények stb.)

23. Rendszeres plakk-kontroll a hatékonyság önellenőrzésére

24. Online tanácsadás, kezelési instrukciók, terápiavezetés folyamatosan szájhigiénikusával

25. Konzultáció szerinti időközönként részvétel a professzionális kezeléseken a rendelőben


PPSLK lépésről lépésre... TOVÁBBTOVÁBBI OLDALAK A TÉMÁBAN