Fogkő és szájhigiénia

Fogkő

 Étkezések után a fogakra lerakódik egy vékony plakkréteg. Ez a plakk a fogak között, a fogak és az íny között található nagyobb mennyiségben. A lerakódott plakkban a baktériumok elkezdenek szaporodni, mivel bőven van táplálékuk. A plakk egy idő után szervül, egyre keményebbé válik mivel a nyálból különböző ásványi anyagokat “vonz” magához. Így képződik a fogkő. A pár napja a fogak közt pangó ételmaradék még nem fogkő, hiszen egy alapos fogmosással eltüntethető. A fogkő ott képződik elsődlegesen, ahol a nyálból több ásványi anyagot tud magához vonzani.

A fogkő a keménysége miatt fogkefével már nem, vagy csak alig távolítható el. Egy élesebb, erősebb műszer kell a lepattintásához. Folyamatosan nő, egyre nagyobb és kiterjedtebb lesz. Elképzelhetjük, hogy ezzel párhuzamosan a baktériumok száma is mekkora lehet! A fogkő folyamatosan irritálja a fogínyt, vérzést provokál. A fogíny visszahúzódik, és a csont is elkezd pusztulni. Eleinte fogmosáskor figyelhető meg ínyvérzés, majd a fogkő nagyobbodásával spontán is vérezni kezd a fogíny. Ínytasak alakul ki, a csont felszívódása megindul, mely a fogak meglazulásához vezet. A fogköveket csak a száj-higiénikus vagy a fogorvos tudja hatékonyan eltávolítani.

A fogköveket kézi és gépi műszerekkel is eltávolíthatják.

A fogkövek következményes ínygyulladást, majd tasakképződést, a fogakat tartó csont felszívódását és a fogak meglazulását okozhatják.

 

Miért veszélyes a fogkő?

fogkövek egyenesen ínygyulladáshoz vezetnek, a fogíny alá is betelepedve pedig a fogágy gyulladásához.  Ekkor a fog és az íny között rés, tasak keletkezik. Ebben a tasakban baktériumok milliói és az ételmaradék található. A baktériumok termékeiből keletkező toxikus anyagok a fogat tartó csont (fogágy) felszívódásához és a fog meglazulásához vezetnek. A tasakból baktériumok bejutnak a véráramba és így eljutnak a szervezet távoli részeire. A távoli helyeken súlyos gyulladást, majd másodlagos betegséget válthatnak ki (szívinfarktus, agyvérzés, koraszülés, stb.). 

 

 Fogkő, szájhigiénia, ínytasakok, fogínysorvadás, foglazulás

A fogkő végeredményben kikeményedett ételmaradék. Étkezések után a fogakra lerakódik egy vékony plakkréteg, mely a nyálban feloldódott étel egy része. Ez a plakk a fogak között, a fogak és az íny között található nagyobb mennyiségben, mivel ezeken a területeken a nyelv, rágás és szájizmok tisztító hatása elenyésző. A lerakódott plakkban a baktériumok elkezdenek szaporodni, mivel bőven van táplálékuk. A plakk egy idő után szervül, egyre keményebbé válik mivel a nyálból különböző ásványi anyagokat "vonz" magához. A kikeményedett plakkot nevezzük fogkőnek. A pár napja a fogak közt pangó ételmaradék még nem fogkő, hiszen egy alapos fogmosással eltüntethető. A fogkő ott képződik elsődlegesen, ahol a nyálból több ásványi anyagot tud magához vonzani. Ezért elsősorban a felső oldalsó fogak külső felszínén, és az alsó elülső fogak belső, nyelv felőli részén képződik először. Ezeken a területeken van a száj nyálmirigyeinek a beömlőnyílása. Itt a legtöményebb a nyál ásványi anyag tartalma, hiszen még nem tudott felhígulni. A nyelvünket felemelve kétoldalt láthatunk kis göböket, tűszúrásnyi nyílásokat. Ezek a nyálmirigyek kivezetőnyílásai.

A fogkő a keménysége miatt fogkefével már nem, vagy csak alig távolítható el. Egy élesebb, erősebb műszer kell a lepattintásához. Folyamatosan nő, egyre nagyobb és kiterjedtebb lesz. Elképzelhetjük, hogy ezzel párhuzamosan a baktériumok száma is mekkora lehet! A fogkő folyamatosan irritálja a fogínyt, vérzést provokál. A fogíny visszahúzódik, és a csont is elkezd pusztulni. Eleinte fogmosáskor figyelhető meg ínyvérzés, majd a fogkő nagyobbodásával spontán is vérezni kezd a fogíny. Ínytasak alakul ki, a csont felszívódása megindul, mely a fogak meglazulásához vezet. A "fogkőeltávolító" fogkrémek semmit sem érnek ilyenkor, ráadásul a fogfelszínt is karcolják. Ezeket a fogkrémeket semmiképpen nem ajánlatos használni ebben a stádiumban. A fogköveket csak a szájhigiénikus vagy a fogorvos tudja hatékonyan eltávolítani.

A fogköveket kézi és gépi műszerekkel is eltávolíthatják. A kézi műszerek élesek és különböző irányban hajlítottak. A fogkövet lepattintják, lekaparják a fogakról. Egy másik kézi műszerrel a maradékot távolítják el, lesimítják a fogfelszínt.

A gépi fogkő eltávolítóknál a működő véget valami rezegteti. Ezt a rezgő véget a fogkőhöz érintve, a fogkő lepattan. A víz a rezgő vég hatását erősíti fel. A képen látható, hogy a rezgés nagyon kismértékű (a vízcseppek nagyon kicsik). A rezegtetés történhet egy piezokristállyal, tekerccsel, levegővel és még sok minden mással. A működő vég 20kHz körüli frekvenciával rezeg.

A fogkövek következményes ínygyulladást, ezen keresztül ínytasakképződést, a fogakat tartó csont felszívódását és a fogak meglazulását okozzák. Ma már a fogínytasakok is hatásosan kezelhetők speciális 0,2 mm vékony üvegszálon keresztül vezetett lézersugárral.

A szájhigiéniai kezelés rendszeressége fontos, évente 2-4 alkalommal elvégezve biztosítja a fogak meglazulásának és elvesztésének megelőzését. A 30 év felettiek döntő része már ínytasakokkal rendelkezik. Ezen esetekben a következő eljárás a legcélravezetőbb.

1. Szájhigiénikus, fogorvos - klinikai szájvizsgálat, adatok rögzítése

2. Panoráma röntgenfelvétel a fogazat és a csont állapotának felmérése

3. A fogkövek eltávolítása

4. Szájöblögető oldat, lágy lézer terápia

5. Lézeres ínytasak kezelés, a tasakok megkisebbítése, megszüntetése

6. További szükséges kezelések

7. Félévente ellenőrzés, fogkövek rendszeres eltávolítása