Ultrahangos fogkőeltávolítás

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő kikeményedett ételmaradék, a fogakon levő lepedékből keletkezik. Nagymennyiségű baktérium szaporodik a plakkban, a lepedékben és  egy idő után a kőkeménnyé válik. A fogkő már olyan kemény és olyan erősen tapad a fogak felszínéhez, hogy fogkefével nem lehet eltávolítani. Csak a fogorvosi rendelőben az úgynevezett professzionális szájhigiénés kezelés során, ultrahangos vagy egyéb eszközökkel lehetséges.

A fogkövek egyenesen ínygyulladáshoz vezetnek, a fogíny alá is betelepedve pedig a fogágy gyulladásához, majd az ínysorvadáshoz. Ekkor a fog és az íny között rés, tasak keletkezik. Ebben a tasakban baktériumok milliói és az ételmaradék található. A baktériumok termékeiből keletkező toxikus anyagok a fogat tartó csont (fogágy) felszívódásához és a fog meglazulásához vezetnek. A tasakból a baktériumok és azok toxinjai a tasak hámsejtjein keresztül bejutnak a véráramba és így eljutnak a szervezet távoli részeire. A távoli részeken, az érfalon megtapadnak és ott az új helyen súlyos gyulladást, majd másodlagos betegséget válthatnak ki (szívinfarktus, agyvérzés, koraszülés, stb.). Tudományosan bizonyítást nyert, hogy a fogágysorvadásban szenvedők, fogínytasakkal rendelkezők között, ezen másodlagos, gyakran halált okozó betegség sokkal gyakrabban fordulnak elő. Ez különösen nagy fontosságot ad a gondos szájápolásnak, mivel a rendszeres szájhigiéniai kezelésekkel súlyos, akár halált okozó betegségek megelőzéséért lehet lépéseket tenni.

A Gáspár Dentalban Európában az elsők között került bevezetésre a parodontalis tasakok komplex  lézeres kezelése. Egyedülállóan 18 féle hatékony eszköz, 25 lépéses módszer (Dióda laser, APDT, soft lézer) és megfelelően képzett szájhigiénikus, lézeres és fogászati szakemberek állnak rendelkezésre egy helyen.

Fogágybetegségek

A gyorsan progrediáló formák 3-4 hét alatt képesek több milliméternyi ínytapadás veszteséget okozni.

Váltogatják egymást nyugalmi és fellángoló időszakok, és periódusonként eredményezik végül is a fogak elvesztéséhez vezető parodontalis károsodást.
A fogágypusztulás nem mindig arányos a plakk, lepedék vagy a fogkövek mennyiségével, mert a különösen agresszív típusú baktériumok már kis mennyiségben is gyors csontpusztulást képesek eredményezni. Vagyis lehetséges fogkőmentesnek és tökéletesen tisztának látszó fogazat esetén is rendkívül agresszív bakteriális hatás miatti gyors és mély ínytasak képződés, foglazulás és fogelvesztés is.

Azok a tényezők, melyek megnehezítik a szájhigiénét, jelentősen kedveznek a fogágybetegség kialakulásának.

Krónikus ínygyulladás

A krónikus ínygyulladás rendszerint egyenes úton vezet a krónikus ínysorvadáshoz, mely felnőttkorban

lassan és fokozatosan haladva előre eredményezi a fogat rögzítő struktúrák pusztulását, a csontállomány felszívódását, ínytasakok, fogágy-tasakok keletkezését, a fogak meglazulását majd elvesztését. Magyarországon a 40 év feletti lakosság 85%-a ínytasakokkal, fogágy-tasakokkal rendelkezik, a fogelvesztésében már a parodontalis kórképek nagyobb szerepet játszanak, mint a fogszuvasodás.
Az agresszív típusú parodontitis lehet fiatalkori juvenilis és felnőttkori változat, valamint előfordul lokális és generalizált formában egyaránt. Ilyenkor rendkívül gyors a fogak meglazulása és sorozatos elvesztése. A krónikus gingivitis és a krónikus parodontitis a leggyakoribbak, ezek adják az összes fogágy-gyulladás mintegy 85%-át.