Szájsebészet

A szájsebészet a fogászat speciális szakterülete, mely az arc, a szájüreg, az állcsontok, fogak, az ajkak, ny elv különböző elváltozásainak kezelésével foglalkozik. A különböző állapotok pontos feltér képezése, diagnosztikája képezi az első lépést, melynek során a következőket végezzük:   digitális panoráma rtg diagnosztika - arc-állcsont, arcüreg és fogászati röntgen és CT, szövettan, mikrobiológiai tenyésztés (baktérium, gomba stb,), allergia vizsgálat, (fémek, fogászati anyagok stb.), laborvizsgálatok (vérkép, vizelet, kivizsgálás, szűrés), fogágy- és íny diagnosztika (ínytasakok, ínysorvadás, allergia stb.).

A második lépcsőben történnek a megtervezett beavatkozások, melynek skáláján a következő fontosabb tevékenység csoportok szerepelnek:

 • fogeltávolítás - egyszerű, speciális és műtéti  (pld. bölcsességfogak)
 • fog-sebészeti műtétek (reszekció, ciszta, fogfelezés, csontpótlás)
 • lézer műtétek (fibroma, hemangioma, ajakfék stb. műtét)
 • implantológiai sebészet (fogbeültetés, implantátumokkal kapcsolatos betegségek lézerkezelése - csontfelszívódás, gyulladás, mobilitás.  stb.)
 • csont-műtétek (csontpótlás, arcüreg feltöltés, csontátültetés stb.)
 • piezo sebészet (betört gyökerek, fogak eltávolítása, csontátültetés, csontműtétek ultrahangos piezo sebészettel)
 • íny és fogágy lézer beavatkozások (tasakműtétek, ínynövedékek eltávolítása, íny kontúrok alakítása stb.)
 • altatásos műtétek- komplex műtétek és teljes fogászati rehabilitáció

 • Az Ecto Derma Oktatási Központ (Gáspár Medical Center) mely az ország egyik legnagyobb fogászati továbbképző központja - magas arányban alkalmazza és oktatja a legfejlettebb "High Tech" eljárásokat, eszközöket, melyek segítségével a sokszor félelmetesnek tűnő szájsebészeti beavatkozások döntő része a "minimal invazív", preventív (csont és szövetmegőrző) technologiák alkalmazásával történik. Emiatt ma már alaptalan a félelem a szájsebészeti műtétektől, mert a beavatkozások a hagyományos eszközökkel és módszerekkel végzett műtétekhez képest sokszor gyorsabbak, csupán legfeljebb egészen minimális kellemetlenséggel járnak. Csak elvétve fordul elő fájdalomérzés, műtét utáni duzzanat, általában egyáltalán nem szükséges a munkából kiesnie a műtétes betegnek.
   
  Szájsebészeti osztályunk rendelkezésére áll 3 műtő (egynapos s
  ebészeti és ambuláns műtő, endoszkópos műtő, plasztikai műtő)  a 10 fogászati egységkészülékkel felszerelt fogászati osztály, a kórtermek. A szakszemélyzethez  3 szájsebész szakorvos, nagy szakmai jártassággal rendelkező munkatársak (altatóorvosok, műtősök, laboratóriumi dolgozók, kórtermi ápolók, szájhigiénikusok) tartoznak.

  Fogeltávolítás

  A fogak, foggyökerek eltávolítása a fogorvosi gyakorlat egyik évszázados rutinszerű tevékenységének számít, mégis a fogeltávolítás technikájának jelentősége az utóbbi években egyre nagyobb lett.

  A foghúzás célja lehet, ha a fog:

  • a fájdalmat okoz
  • gyulladást tart fenn
  • kezelésre alkalmatlan
  • balesetben eltört
  • fogínysorvadás miatt meglazult
  • rendellenesen fejlődött, nem tört ki, fogszabályozás miatt rossz helyen van

  Ezt a mai kor igényeinek és lehetőségeinek figyelembe vételével úgy kell kivitelezni, hogy a foghúzás után az állcsontok tartó szöveteiben csak a lehető legkisebb károsodás keletkezzék. Vagyis a foghúzás olyan kíméletes kell, legyen, hogy a környező csontállomány és lágyrészek megkímélésével lehetővé tegye megfelelő fogpótlás elkészítését, műgyökér (implantátum) behelyezését a száj esztétikai és funkcionális állapotának lehető legjobb megőrzését. Ha a fog- és gyökéreltávolítás nem volt eléggé szövet- és funkciómegőrző, csak kiegészítő második műtéttel lehetséges olyan helyreállítás, mely után megfelelő esztétikai és funkcionális viszonyok hozhatóak létre.

  Rendelőnkben a különleges technikai eszközök (speciális sebészi fúrók, piezotechnika, lézerek) nagy segítséget jelentenek abban, hogy nagy precizitással, minimál invazív módon, durva sérülésektől, roncsolásoktól, fájdalomtól mentesen, a környező lágyrészek, fogak és a csontállomány megőrzésével végezhessük el a beavatkozást.

  A típusos fogeltávolítás kis sebészeti beavatkozás

  A típusos fogeltávolítást megfelelő foghúzó fogóval helyi érzéstelenítésben végzik. A beavatkozás során törekedni kell a környező lágy részek (íny), valamint a csontszélek lehető legnagyobb fokú megőrzésére. Ha a fogeltávolítás közben kiderül, hogy a fog a szokásos módon nem vagy csak alig lazítható meg, célszerű az erőltetett foghúzás helyett speciális módszerre váltani. Ez lehet műtéti fogeltávolítás feltárásból, metszésből, lehetséges fogemelővel, piezotechnikával a fog vagy akár gyökér rezgésekkel történő meglazítása, „kirezgetése” a fogágyból is.

  Abban az esetben ha a típusos fogeltávolítással sikerül a fogat egyben, a fog törése, a gyökér törése, az íny sérülése, elszakadása, a fogágy csontszéleinek letörése nélkül eltávolítani, akkor lehetséges a fogágy minél jobb megőrzése érdekében annak kitöltése valamilyen erre alkalmas anyaggal, varrattal az ínyszélek közelítése.

  Minél kisebb traumával történik a fog eltávolítása annál jobban megőrizhetőek a környező lágyrészek és csontstruktúrák. A terület annál jobban felhasználható lesz fogpótlás vagy implantáció esetén.

  A fog- vagy gyökér eltávolítása minden esetben kis-sebészeti műtétnek számít, emiatt egyes műtéti szabályok betartása szükséges. Ezek mellőzése esetén egy egyszerű foghúzásnak is igen súlyos következményei lehetnek.

  Bölcsességfogak eltávolítása

  Mind a felső, különösen pedig az alsó bölcsességfogak eltávolítása még egyszerűnek látszó esetben is kifejezetten szájsebészeti feladat. A bölcsességfogak az esetek döntő többségében az állcsontok méretb eli korlátai miatt nem férnek el rendesen a fogsorívben. Még ha többé kevésbé a csontból elő is törnek a többi fog torlódását okozzák általában azokat előre tolva. Ha csak félig bújnak elő a csontból és az ínyből csak a korona egy része látszik ki, akkor körülötte gyakran gyulladás keletkezik, gyulladásos góc alakulhat ki. Egyes esetekben a bölcsességfogak az íny alól egyáltalán nem törnek elő, a szájüregben nem láthatóak, csak panoráma röntgenfelvételen lehet őket észlelni.

  A felső bölcsességfogak eltávolításakor az arcüreg közelsége okozhat problémát, nem körültekintő beavatkozás során roncsolással megnyílhat az arcüreg. Az alsó bölcsességfogak gyakran vastag csontréteggel borítottak, eltávolítás közben eltörhetnek, a környező csontállomány és a lágyrészek is roncsolódhatnak. Bölcsesség fogakat csak szájsebészeti szakorvosi felkészültséggel, szájsebészeti műtői felszereltséggel lehet megfelelően eltávolítani.

  A különleges technikai eszközök (speciális sebészi fúrók, piezotechnika, lézerek )nagy segítséget jelentenek abban, hogy nagy precizitással, minimál invaziv módon, durva sérülésektől, roncsolásoktól, fájdalomtól mentesen, a környező lágyrészek, fogak és a csontállomány megőrzésével végezhessük el a beavatkozást.

  A bölcsességfogak eltávolítását általában egyenként célszerű végezni, ha nem túl nehéznek látszik a szituáció, lehetséges egyszerre ugyanazon oldalon az alsó és felső bölcsességfogat egyszerre eltávolítani.

  Tejfogak eltávolítása

  A tejfogak eltávolítása technikáját tekintve alapjában véve nem különbözik a maradófogakétól, mégis vannak sajátságos szempontjai. A kis páciensek más bánásmódot, nagyobb türelmet követelnek a fogászati team tagjaitól. A tejfogak eltávolításakor nagy figyelmet kell fordítani az alattuk elhelyezkedő fogcsírákra, vagy a már előtörőben levő maradó fogakra. Az előtörőben levő fogak sérülése esetén azokon alaki, formai, helyzeti rendellenességek jöhetnek létre. Egy egyszerű felső nagymetsző tejfog kisgyermekkori helytelen eltávolítása, ha a maradó nagymetsző sérülését okozzák, egy életre megbélyegezheti az illető esztétikai megjelenését. Ha a tejfog eltávolítása időben sokkal megelőzi a maradófog előtörését, akkor a kisgyermeknek helyfenntartó készüléket célszreű készíteni, mert különben a fog helyének beszűkülése lehetetlenné teheti a maradófog rendes helyére történő előbújását.

  Gyökércsúcs-rezekció

  Ha valamilyen okokból kifolyólag a fog gyökércsúcsán lévő krónikus gyulladás nem gyógyítható, a fog eltávolításán kívüli egyetlen megoldás a gyökércsúcs-rezekció. Ez egy sebészi művelet, ami alatt a fog gyökerének végét oldalról, a csonton fúrt kis ablakon keresztül eltávolítjuk, a rajta levő gennyzacskóval együtt, ezáltal megtartva a fog koronáját és gyökerének nagy részét.

  Foggyökerek eltávolítása

  A foggyökerek csak egyes esetekben távolíthatóak el egyszerű módon foggyökér fogók segítségével anélkül, hogy a fogmeder csontja ne sérüljön. A legtöbbször egyéb műszerek, esetenként műtéti feltárás biztosítja a sérülésmentes gyökéreltávolítást. Különleges az ultrahangos piezokészülék alkalmazásának lehetősége. A rezgő végeket a gyökér és a fogmeder csont közé helyezve, a folyamatos ultrahangos rezgések lassan kirezgetik a gyökeret és az könnyen kiemelhetővé válik. Ezen technika különösen fontos akkor, ha a foggyökér eltávolításakor azonnal a gyökér helyére implantátumot tervezünk behelyezni. Ehhez a fogmeder csont szélének törésmentes épségére szükségünk van.  TOVÁBBI SZÁJSEBÉSZETI OLDALAK

  Implantáció - Fogbeültetés

  Amennyiben hiányzik egy, több, vagy akár az összes fogunk, a hidak illetve a protézisek alternatívájaként a fogbeültetés a legújabb és legmodernebb megoldás. Előnye, hogy a saját, ép fogakat nem kell lecsiszolni ahhoz, hogy a hidak, koronák pillérjei legyenek.

  Teljes fogatlanság esetén nem kell az állandóan mozgó, kényelmetlen protézissel megelégednünk, a csontba helyezett implantátum csavarja egy fog gyökerét helyettesíti, amely koronák, hidak tartására képes, illetve protézisek stabil rögzülését biztosítja. A fogbeültetés előfeltétele a kellő mennyiségű és minőségű csontállomány, a jó szájhigiénia, illetve a megfelelő általános állapot. Az implantátum egy titánból vagy biokerámiából készült csavar, amit a csontba helyezünk, amely a beültetés után 3-6 hónapig (a csont minőségétől függően) terhelés mentesen kell csontosodjon, tehát csak ezut

  án kerülhet rá a végleges fogpótlás. Ez alatt az idő alatt, ha esztétikai okok miatt szükséges, ideiglenes pótlás készülhet a hiány fedésére. Ha a csontosodás megtörtént (kb. 98%-os sikerességi arány), speciális lenyomatozás után a laboratóriumban elkészül az implantátumra a fogpótlás, ami ezt követően foghoz hasonló módon használható.

  Tovább...

  http://implantatum.co.hu

  Fogeltávolítás és azonnali implantáció

  Az egyre fejlettebb fogbeültetési technikák és a különleges formai, felszíni tulajdonságokkal rendelkező speciális implantátumok lehetővé teszik hogy sok esetben a fogeltávolítással egy műtét keretében a foggyökér helyére a fogmederbe azonnal implantátumot helyezzünk. Alapvető fontosságú ezen esetekben, hogy a fog- vagy gyökér eltávolítása minimál invazív legyen. Maximálisan meg kell őriznünk az íny épségét, az ínypapillát, a fogmedernyúlvány törését meg kell előznünk. Úgy kell a fogat eltávolítani, hogy a csontállományt és a lágy részeket a legkisebb sérülés se érje. Minden roncsolódás, csontveszteség jelentősen csökkentheti az implantátumra építendő fogpótlás esztétikai és funkcionális sikerességét. Az azonnali implantáció esetén, ha a fog rögzítettsége erős, akkor célszerű piezo készülék segítségével kilazítani és utána kiemelni. Ha a gyökerek száma, formája, elhelyezkedése miatt a fogeltávolítás nehéznek látszik, esetenként célszerű a fog és a gyökerek kettévágása, majd darabonként való eltávolítása.

  Az eltávolított foggyökerek üregét implantológiai fúrókkal alakítjuk, majd általában az önmetsző tulajdonságokkal rendelkező gyökér formájú implantátumot becsavarjuk a kialakított csontfészekbe. Kellő stabilitás elérése esetén azonnal ideiglenes fogkoronát tudunk felhelyezni. Így kedvező esetben ha a fogeltávolításunk a kihúzott fog helyére azonnal fogpótlást tudunk készíteni.

  Szinusz emelés (sinus lift)

  Miután a felső állkapocs oldalsó részén a fogakat elveszítjük, az arcüreg „leereszkedik”, így kevés csont marad itt. Ha ezen a területen az elveszett fogakat implantátumokkal szeretnénk pótolni, az arcüreg (sinus maxillaris) alját sebészi módszerrel megemeljük, csontgarnulátumot helyezünk be az aljára, ezt egy membránnal fedjük le (amennyiben szükséges), majd behelyezzük az implantátumot a már kellő mennyiségű csontot tartalmazó felső állkapocsba.

  Mágneses kalapács

  Az implantációt forradalmasító elektromagnetikus vezérlésű implantációs és csontmegmunkáló eszköz. Segítségével olyan esetben is lehetségessé válik implantátumok behelyezése, amikor a páciens kis csontkínálata miatt (vékony, keskeny és ritka csontozati adottságok) a hagyományos módszerekkel szinte lehetetlen lenne. A mágneses eszköz elektr

  omágneses alapon működő szerkezet, mely pici, finom, ütésszerű aktivitásával - mely a páciens számára minimális kellemetlenséggel járó, koppantó érzést jelent - a csontállomány formázására alkalmas. A készülék segítségével egyszerre lehet a csontot vastagítani, szélesíteni és sűríteni. Minden esetben szintetikus csont hozzáadására is lehetőség van és ezzel, ha már az implantátumot az eredetileg vékony, keskeny, ritka gyenge csontban sikerült rögzíteni, akkor további csonttal való megerősítésre is lehetőség nyílik. A mágneses kalapáccsal végzett eljárás kifejezetten az egyik legmodernebb, leginkább csontmegőrző eljárás. Fontos szempont, hogy még a vékony csontozattal rendelkezők esetén is nagyobb esély legyen a szervezetet legkevésbé megterhelő módon implantátumot behelyezni. Ezzel elkerülhető például a nagy műtétet jelentő csípőcsontból, koponyatetőből való csontkivétel és az állcsontba való átültetés.

  Így a mágneses kalapáccsal vékony csontú betegek részére is sok esetben megteremthető a feltétel, hogy lehessen a foghiányt implantátumok segítségével úgy pótolni, mely a páciens számára a legjobb evési, rágási, beszéd, esztétikai és ízlelési élményt biztosíthatja.

  Piezosebészet

  A piezo sebészeti eszközök ultrahangos rezgés segítségével rendkívül finom, precíz és kíméletes csontmegmunkálást tesznek lehetővé, miközben a környező lágyrészeket kímélik. Segítségükkel azon páciensek esetén ahol kevés, vékony, alacsony és ritka csont áll rendelkezésre, olyan műveleteket tudunk végezni, hogy a csont kitágításával, plasztikázásával, csontpótlással együtt alkalmassá tehető az implantátum befogadására. Ahol hagyományos eszközökkel nem lehetséges implantátum behelyezése a csont csekély mennyisége miatt, ott sokszor a piezosebészeti eszközökkel alkalmassá tehető. Számos tanulmány foglalkozik a szövetekben létrejövő változásokkal, a 

  piezo eszközök szöveti hatásaival, valamint a csont gyógyulási folyamataival. Megállapítható számos kísérletes és klinikai vizsgálatból, hogy a piezo csontvágás rendkívül kíméletes és gyors és .igen kedvező csontgyógyulási folyamat követi.

  Tovább...

  Fogeltávolítás altatásban

  Az Gáspár Medical Center műtőkkel, aneszteziológiai és intenzív terápiás szakemberekkel és eszközökkel, kórtermekkel megfelelő hátteret ad a biztonságos altatásban végzett beavatkozásokhoz. 


  Egyes esetekben indokolt lehet altatásban végezni a fogeltávolítást, illetve esetenként egyszerre több fog eltávolítására is sor kerül. 

  Lehetséges a fogak eltávolításával egyidőben egyéb fogászati beavatkozások végzése is, így tömések, gyökérkezelések, implantátumok behelyezése, fogak előkészítése koronákhoz, lenyomatvétel is.

  Lézer műtétek
  A szájüregi lézer műtétek esetén alkalmazásuk számtalan előnnyel jár a hagyományos eljárásokkal szemben. Ezek közül a legmeghatározóbbak, az éles sebszélek, gyorsabb sebgyógyulás, a környező szövetek megkímélése, a műtétet követően azonnal védőréteggel bevont sebfelszínt kapunk, mely csökkenti a fertőzések kialakulását. A lézerrel történő műtét közben vérzéscsillapítás is történik. Kevesebb heggel, műtét utáni fájdalommal és duzzanattal kell számolni. 

  Fontosabb lézeres beavatkozások a szájüregben
  • Fibroma, papilloma eltávolítása 
  • Leukoplakia, lichen kezelése 
  • Mukokele, lipoma, hiperpláziák eltávolítása 
  • Ajakfék, nyelvfék átmetszése, szájtornác korrekciók 
  • Ínyhiperplázia, inykontúrok kezelése 
  • Nyálkövek eltávolítása 
  • Hemangiomák, értágulatok kezelése 
  • Implantátumok feltárása