Szájsebészet‎ > ‎

Arcüreg emelés (sinus lift)

Különösen az idősek között fordul elő gyakran a csonthiány kérdését megoldani képes sinus lift műtét szükségessége. A felső állcsontban már 40 év felett a rágófogak hiánya nagyon gyakori és az itteni csontmennyiség ritkán elegendő az implantátumok biztonságos behelyezéséhez. Ezért gyakran van szükség csontpótlásra, vagyis sinus lift műtétre.  A modern fogászat egyik célja, hogy megfeleljen a legújabb társadalmi elvárásoknak és időnként a divatirányzatoknak is. Ez utóbbiakban egyértelműen megfigyelhető tendencia, hogy egyre csökken a kivehető részleges vagy teljes lemezes fogpótlást igénylők aránya és növekszik a fix pótlásra vágyók száma. Ez az egyik fontos mozgató rugója annak a fejlődésnek is, mely az arcüreg csontfeltöltésével végzett beavatkozások egyre gyakoribb elvégzését mint választható alternatívát biztosítja a pácienseknek, mellyel az implantátumok beültetésének feltételeit lehet biztosítani. Ezt tovább erősíti a mediában tapasztalható az implantációt, a csontpótlást egyre szélesebb körben elfogadó vélemények ma már elsöprő túlsúlya.

Sinus lift

Gyakori kérdés, hogy szinte törvényszerű módon miért vékonyodik el a felső állcsont (maxilla) fogmedri nyúlványa ( processus alveolarisa). Mint látjuk sok esetben igen vékony ez a csont terület, gyakran papír vékonyságú, csontkínálata elégtelen implantátum behelyezésére. Az őrlőfogak elvesztése és a foghúzást követő csontfelszívódás a visszamaradt állcsont magasságát és szélességét egyaránt befolyásolja. Sőt, minden egyes foghúzás után a sinus nyálkahártyával összenőtt csonthártya is fokozott osteoclast aktivitást fejt ki. Így tehát ebben a zónában a csontvesztés mindkét oldalról megindul, nagyobb mértékben a gerinc irányából, és kisebb intenzitással a sinus maxillaris basalis irányából, ami jelentősen befolyásolja a csontvastagságot.

Csontpótlók fontosabb tulajdonságai

 A mai modern csontpótlók használata lehetővé teszi, hogy a spontán gyógyulással ellentétben, ne hegesedéssel és ne kötőszövetes átépüléssel, vagyis implantációs szempontból értéktelen szövetek képződésével jöjjön létre a regeneráció. A beültetésre kerülő anyagnak számos feltételt kell teljesítenie. Nem károsíthatja a befogadó szervezetet, nem tartalmazhat semmilyen fertőző ágenst és így természetesen nem vihet át semmiféle fertőzést. Lehetőség szerint teljesen felszívódva apránként adja át helyét a képződő új csontszövetnek, és ennek üteme szinkronban legyen. Érvényesüljön a remodelling elve, azaz az eredetihez hasonló csont képződjék. Ne lassítsa, lehetőség szerint pozitívan, oszteoinduktív módon befolyásolja a csontosodást. Ne képződjön ott hatására csont, ahol eredetileg. (pl. a periosteumon kívül) nem volt. 

A saját csont alkalmazása számos csontpótlási eljárás esetén ismert és már több mint 50 éve jó eredménnyel alkalmazható, ugyanakkor egyre fokozódó a jelentkező igény a szintetikus csontpótló anyagok különböző típusai iránt. Az évtizedeken keresztül sikeresen alkalmazott marhacsont jelentős mértékben kiszorult a gyakorlatból a szivacsos agyvelősorvadás (BSE) miatt, így a figyelem inkább a szintetikus anyagok felé fordult.

Sinus lift műtétje

A műtét során helyi érzéstelenítésben feltárjuk a rágófogak területének megfelelően a felső állcsont felszínét. Ezt követően vagy gyémántfúróval, vagy piezotechnikával (ultrahangos sebészet) csontablakot készítünk az arcüreg falán. Elemeljük az arcüreg nyálkahártyáját és ez alá csontanyagot adagolunk. A kihúzott fogak helye felől behelyezve az implantátumokat azok végei nem az arcüreg előzetesen légtartalmú alsó részébe( vagyis a levegőbe) , hanem a feltöltés következtében most már csont tartalmú részébe nyúlnak és ott rögzülnek. Így tudunk az egyébként akár 2-3 mm-re elvékonyodott felső állcsonti területre akár 11-13 mm hosszúságú implantátumot ültetni úgy, hogy annak felszíne a saját illetve szintetikus csontanyaggal osszeointegrálódjon (összecsontosodjon).

CIKKEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK