Szájsebészet‎ > ‎

Csont műtétek

A szájsebészetben az utóbbi 10 évben különösen sokat fejlődött a csontműtétek technikája és egyre több esetben tudunk elsősorban a hiányzó, felszívódott és a fogpótlást, implantációt sokszor lehetetlenné tevő csonthiányok műtéti korrekciójában megoldást találni. A csontpótlás többféle módszerrel történhet, az adott eset függvényében.

Csontpótlás a leggyakrabban egy-egy kisebb csonthiányos terület kiegészítésére szolgál. Akár az ínysorvadás miatt lehúzódott csontfelszín, ínytasak okozta csonthiány korrekciójára van lehetőség, akár ciszták, kisebb hiányos területek kiegészítését tudjuk elvégezni. A csontpótláshoz akár szintetikus, akár saját csont vagy a kettő keveréke használható.

Csontátültetés esetén a beteg más területéről, általában az állkapocs bölcsességfognak megfelelő hátsó részéről, vagy az állcsúcsnak megfelelő részből, a felső bölcsességfogaknak megfelelő területről lehetséges kisebb csont pogácsák vagy csonttömbök eltávolítása és a hiány helyére való helyezése. A csont nyerése történhet trepánfúróval (kör alakú korongot lehet eltávolítani) vagy piezotechnikával egy téglatest alak kivágásával. A csontot felhasználhatjuk tömbként a szükséges helyre csavarozva, vagy apró részekre darálva és forgácsként behelyezve. A saját csonthoz szintetikus csont is keverhető.

A csontpótlásra leggyakrabban a hiányzó felső rágófogak területére történő implantáció esetén van szükség. Ilyenkor az arcüreg alatti elvékonyodott csontlemezt ( lehet 2-3 mm vékonyságú is) kell megvastagítani csontpótlással, hogy a behelyezésre kerülő implantátumok ne az arcüreg „levegőjébe” lógjanak, hanem az arcüreg nyálkahártyáját felemelve (szinusz lift) a csontlemezt szintetikus csonttal vagy szintetikus és saját csont keverékével megvastagítjuk. Megvastagítás után a csontlemez már legalább 10-15 mm vastag lesz, így az ide behelyezett legalább 10mm hosszú implantátum részben a saját csontban, részben a pótolt csontban helyezkedik el.