Szájsebészet‎ > ‎

Fogsebészeti műtétek

Azokat a sebészi módszereket soroljuk ide, amelyeknek elsődleges célja a fogak megtartása, vagy pedig olyan viszonyok, feltételek létrehozása, melyek az állcsontokon, a fogmeder nyúlványon szükségesek egyéb fogászati beavatkozásokhoz. Ezeket a műtéteket járóbeteg rendelés keretében, ambuláns műtétek formájában általában helyi érzéstelenítésben lehet végezni. 

A műtét előtt előkészítés történik a száj higiéniás kezelése, fogkövek eltávolyítása, ínykezelés, gyulladásos folyamatok megszüntetése. A műtétekhez fogsebészeti csontfúrót, lézerkészülékeket, piezo sebészeti berendezést használhatunk.
 

· Gyökércsúcs reszekció 
· Cisztaműtétek 
· Fogfelezés 
· Csontpótlás 
· Fogszabályozó kezelést segítő műtétek 
· Arcüregműtétek 
· Fogpótlást segítő műtétek


Arcüregműtétek

A felső kisörlő és nagyörlő fogak gyökerei a kor előrehaladtával egyre közelebb kerülnek az arcüreg alsó falához. Ezt az arcüreg térfogatának az élet előrehaladtával történő növekedése (pneumatizáció) okozza. A nagy méretűre nőtt arcüreg igy olyan közel kerülhet a fogak gyökereihez, hogy szinte a fogak gyökércsúcsai belelógnak az arcüregbe. Így foghúzáskor leggyakrabban az első nagyörlő kihúzásakor az arcüreg csontos fala megnyílhat és arcüregsipoly keletkezhet. Ekkor a levegő az orron keresztül az arcüregbe innen  a nyíláson keresztül a szájüregbe kerül. A sipoly zárása azonnali teendőt igényel, minél hamarabb, legkésőbb  24 órán belül műtétileg zárni kell. A zárás elmulasztása, vagy a sipoly észlelésének elmaradása súlyos gyulladással és szövődményekkel, majd szükségszerűen későbbi műtéttel járhat. Az arcüreg zárást szakképzett szájsebész szakorvos, megfelelő feltételek között tudja elvégezni. Az arcüregben előforduló különböző képletek, ciszták, polipusok eltávolitása részben szájsebészeti, részben fül-orr-gégészeti szakterületre tartozó feladat.


Fogfelezés

Többgyökerű fogak esetében, elsősorban alsó nagyörlők esetén fordul elő, hogy két gyökerük közül az egyik gyökérkezelhető, a másikban viszont szűkület, elágazás, görbület miatt megfelelő gyökértömés nem végezhető. Ilyen esetekben a fogat hosszában kettévághatjuk és a jó gyökértöméssel ellátott fogat megtartjuk a nem megfelelő fogfelet (koronát és gyökeret egyben) pedig eltávolitjuk. A megmaradt fél fog felhasználható akár híd pilléreként is, vagy védőkoronával ellátva is használható.

Fogszabályozó kezelést segítő műtétek
A fogak elmozdítása gyakran sok időt igényel, ami akár több évig tartó kezelést is jelenthet. Különösen hosszabb időt igényel felnőtt korban a fogak testes elmozdítása. A fogelmozdítás sebészi módszerekkel elősegíthető, amikor a csont külső kemény rétegét (corticalis) sebészi eszközzel átvágjuk, egy barázdát készítünk az elmozditandó fogakkal párhuzamosan. Így gyorsabban és könnyebben lehetséges a fogszabályozási folyamat végigvitele. A külső kemény csontréteg átvágása végezhető csontfúrókkal, illetve a modern technika révén ultrahangos piezo sebészeti eszközökkel.


Gyökércsúcs reszekció

A műtéti eljárás lényege, hogy a fog gyökértömését követően sebészileg levágjuk, majd eltávolítjuk a gyökér csúcsát. Olyan esetekben indokolt végzése, amikor anatómiai vagy patológiai okokból nem végezhető megfelelő gyökértömés. Ilyenkor vagy nem tudjuk a gyökér végéig megtömni a gyökércsatornát mert az naygon görbült, szűk, elágazó stb. Az is előfordul, hogy túltömés történik, amikor a gyökér végén túlra kerül a tömőanyag és ennek eltávolítása miatt célszerű a reszekciós műtét elvégzése. A gyökér végén elhelyezkedő kisebb granuloma vagy ciszta miatt is célszerű a reszekció elvégzése. Olyan esetben is indokolt lehet a műtét elvégzése, ha a gyökérkezeléshez használt műszer beletörik a csatornába.

Retrográd gyökértömés esetén a gyökércsúcs levágását követően a gyökér vége felől zárjuk le műtét közben a gyökércsatornát.

A gyökér kezelésekor, a gyökércsúcs körüli terület kitisztításakor, a retrográd gyökértömés elkészítésekor  lézerkezeléssel a felületetek  decontaminációja (sterillé tétele) sokat segít a műtétek sikerességében.


Cisztaműtétek

A fogakkal kapcsolatosan az állcsontokban többféle ciszta (tömlő) alakulhat ki. 

A leggyakoribb a gyökércsúcson kialakuló ciszta jelentkezése, mely elhalt vagy nem tökéletesen gyökérkezelt fogakon jön létre. A ciszta folyamatosan növekszik a benne termelődő folyadék nyomása miatt, csontfelszívódáshoz és üreg kialakulásához vezet. Megoldása vagy a fog kihúzása, vagy a fog gyökértömése majd reszekciója után a ciszta tokjának eltávolítása. Nagyobb méretű ciszták több fog gyökércsúcsát is érinthetik, ilyenkor több fog gyökértömésére és reszekciójára van szükség.

A ciszták kezelés nélkül extrém nagy méreteket is elérhetnek és nagy mennyiségű állcsontrész elvesztéséhez vezethetnek.


Csontpótlás

A gyulladásos folyamatok, az ínysorvadás, ciszták sok esetben csonthiányt okoznak a fogak környezetében az állcsontokban. Ezen csonthiányok pótlására többféle eljárás alkalmas. A csontpótlás elvégzése előtt a területnek gyulladásmentesnek kell lennie, ki kell tisztítani a patológiás szövetektől, lézerrel a csontfalakat decontamináljuk (sterilizáljuk).


A csontpótlásra alkalmazott anyagok lehetnek szintetikus készítmények, melyet az üregbe helyezünk, vagy használhatjuk a beteg más területről vett saját csontját is, illetve lehetséges a kettő keverékét alkalmazni. A csontosodási folyamathoz hosszú idő szükséges, általában 6-12 hónapra kell számítani az üreg nagyságától függően. A folyamatot elősegíthetjük soft lézer kezeléssel, vitaminok, ásványi anyagok adagolásával.


Fogpótlást segítő műtétek
A fogpótlások elkészítéséhez megfelelő feltételeket tudunk teremteni különböző sebészeti módszerekkel. Az esztétikailag és funkcionálisan megfelelő fogpótlás elkészítését akadályozhatják nyálkahártya növedékek, hiperpláziák, redők, ajakfék, lágyrész- és csont kinövések. Előfordulnak olyan hiányok, melyek pótlása lágyrészekkel vagy csontpótlással kedvezőbb feltételeket teremt a hidak, koronák, fogsorok, implantátumok elkészítésénél. 

A fogpótlást előkészítő műtétek esetén kedvező feltételekkel használhatóak a különböző típusú sebészi lézerek, a piezosebészeti eszközök.