Szájsebészet‎ > ‎

FogeltávolításA fogak, foggyökerek eltávolítása a fogorvosi gyakorlat egyik évszázados rutinszerű tevékenységének számít, mégis a fogeltávolítás technikájának jelentősége az utóbbi években egyre nagyobb lett. A foghúzás célja a fájdalmat okozó, gyulladást fenntartó, kezelésre alkalmatlan, balesetben eltört, fogínysorvadás miatt meglazult, rendellenesen fejlődött, ki nem tört, fogszabályozás miatt rossz helyen levő fogak eltávolítása. De ezt a mai kor igényeinek és lehetőségeinek figyelembe vételével úgy kell kivitelezni, hogy a foghúzás után az állcsontok tartó szöveteiben csak a lehető legkisebb károsodás keletkezzék. Vagyis a foghúzás olyan kíméletes kell legyen, hogy a környező csontállomány és lágy részek megkímélésével lehetővé tegye megfelelő fogpótlás elkészítését, műgyökér (implantátum) behelyezését a száj esztétikai és funkcionális állapotának lehető legjobb megőrzését. Ha a fog- és gyökéreltávolítás nem volt eléggé szövet- és funkciómegörző, csak kiegészítő második műtéttel lehetséges olyan helyreállítás, mely után megfelelő esztétikai és funkcionális viszonyok hozhatóak létre.

A foghúzás célja lehet, ha a fog:

  • a fájdalmat okoz
  • gyulladást tart fenn
  • kezelésre alkalmatlan
  • balesetben eltört
  • fogínysorvadás miatt meglazult
  • rendellenesen fejlődött, nem tört ki, fogszabályozás miatt rossz helyen van

Ezt a mai kor igényeinek és lehetőségeinek figyelembe vételével úgy kell kivitelezni, hogy a foghúzás után az állcsontok tartó szöveteiben csak a lehető legkisebb károsodás keletkezzék. Vagyis a foghúzás olyan kíméletes kell, legyen, hogy a környező csontállomány és lágyrészek megkímélésével lehetővé tegye megfelelő fogpótlás elkészítését, műgyökér (implantátum) behelyezését a száj esztétikai és funkcionális állapotának lehető legjobb megőrzését. Ha a fog- és gyökéreltávolítás nem volt eléggé szövet- és funkciómegőrző, csak kiegészítő második műtéttel lehetséges olyan helyreállítás, mely után megfelelő esztétikai és funkcionális viszonyok hozhatóak létre.

Rendelőnkben a különleges technikai eszközök (speciális sebészi fúrók, piezotechnika, lézerek) nagy segítséget jelentenek abban, hogy nagy precizitással, minimál invazív módon, durva sérülésektől, roncsolásoktól, fájdalomtól mentesen, a környező lágyrészek, fogak és a csontállomány megőrzésével végezhessük el a beavatkozást.

A típusos fogeltávolítás kis sebészeti beavatkozás

A típusos fogeltávolítást megfelelő foghúzó fogóval helyi érzéstelenítésben végzik. A beavatkozás során törekedni kell a környező lágy részek (íny), valamint a csontszélek lehető legnagyobb fokú megőrzésére. Ha a fogeltávolítás közben kiderül, hogy a fog a szokásos módon nem vagy csak alig lazítható meg, célszerű az erőltetett foghúzás helyett speciális módszerre váltani. Ez lehet műtéti fogeltávolítás feltárásból, metszésből, lehetséges fogemelővel, piezotechnikával a fog vagy akár gyökér rezgésekkel történő meglazítása, „kirezgetése” a fogágyból is.

Abban az esetben ha a típusos fogeltávolítással sikerül a fogat egyben, a fog törése, a gyökér törése, az íny sérülése, elszakadása, a fogágy csontszéleinek letörése nélkül eltávolítani, akkor lehetséges a fogágy minél jobb megőrzése érdekében annak kitöltése valamilyen erre alkalmas anyaggal, varrattal az ínyszélek közelítése.

Minél kisebb traumával történik a fog eltávolítása annál jobban megőrizhetőek a környező lágyrészek és csontstruktúrák. A terület annál jobban felhasználható lesz fogpótlás vagy implantáció esetén.

A fog- vagy gyökér eltávolítása minden esetben kis-sebészeti műtétnek számít, emiatt egyes műtéti szabályok betartása szükséges. Ezek mellőzése esetén egy egyszerű foghúzásnak is igen súlyos következményei lehetnek.

Fogeltávolítás altatásban


Az Gáspár Medical Center műtőkkel, aneszteziológiai és intenzív terápiás szakemberekkel és eszközökkel, kórtermekkel megfelelő hátteret ad a biztonságos altatásban végzett beavatkozásokhoz. 

Egyes esetekben indokolt lehet altatásban végezni a fogeltávolítást, illetve esetenként egyszerre több fog eltávolítására is sor kerül. 

Lehetséges a fogak eltávolításával egyidőben egyéb fogászati beavatkozások végzése is, így tömések, gyökérkezelések, implantátumok behelyezése, fogak előkészítése koronákhoz, lenyomatvétel is.

Bölcsességfogak eltávolítása

Mind a felső, különösen pedig az alsó bölcsességfogak eltávolítása még egyszerűnek látszó esetben is kifejezetten szájsebészeti feladat. A bölcsességfogak az esetek döntő többségében az állcsontok méretb eli korlátai miatt nem férnek el rendesen a fogsorívben. Még ha többé kevésbé a csontból elő is törnek a többi fog torlódását okozzák általában azokat előre tolva. Ha csak félig bújnak elő a csontból és az ínyből csak a korona egy része látszik ki, akkor körülötte gyakran gyulladás keletkezik, gyulladásos góc alakulhat ki. Egyes esetekben a bölcsességfogak az íny alól egyáltalán nem törnek elő, a szájüregben nem láthatóak, csak panoráma röntgenfelvételen lehet őket észlelni.

A felső bölcsességfogak eltávolításakor az arcüreg közelsége okozhat problémát, nem körültekintő beavatkozás során roncsolással megnyílhat az arcüreg. Az alsó bölcsességfogak gyakran vastag csontréteggel borítottak, eltávolítás közben eltörhetnek, a környező csontállomány és a lágyrészek is roncsolódhatnak. Bölcsesség fogakat csak szájsebészeti szakorvosi felkészültséggel, szájsebészeti műtői felszereltséggel lehet megfelelően eltávolítani.

A különleges technikai eszközök (speciális sebészi fúrók, piezotechnika, lézerek )nagy segítséget jelentenek abban, hogy nagy precizitással, minimál invaziv módon, durva sérülésektől, roncsolásoktól, fájdalomtól mentesen, a környező lágyrészek, fogak és a csontállomány megőrzésével végezhessük el a beavatkozást.

A bölcsességfogak eltávolítását általában egyenként célszerű végezni, ha nem túl nehéznek látszik a szituáció, lehetséges egyszerre ugyanazon oldalon az alsó és felső bölcsességfogat egyszerre eltávolítani.

Fogeltávolítás és azonnali implantáció

Az egyre fejlettebb fogbeültetési technikák és a különleges formai, felszíni tulajdonságokkal rendelkező speciális implantátumok lehetővé teszik hogy sok esetben a fogeltávolítással egy műtét keretében a foggyökér helyére a fogmederbe azonnal implantátumot helyezzünk. Alapvető fontosságú ezen esetekben, hogy a fog- vagy gyökér eltávolítása minimál invazív legyen. Maximálisan meg kell őriznünk az íny épségét, az ínypapillát, a fogmedernyúlvány törését meg kell előznünk. Úgy kell a fogat eltávolítani, hogy a csontállományt és a lágy részeket a legkisebb sérülés se érje. Minden roncsolódás, csontveszteség jelentősen csökkentheti az implantátumra építendő fogpótlás esztétikai és funkcionális sikerességét. Az azonnali implantáció esetén, ha a fog rögzítettsége erős, akkor célszerű piezo készülék segítségével kilazítani és utána kiemelni. Ha a gyökerek száma, formája, elhelyezkedése miatt a fogeltávolítás nehéznek látszik, esetenként célszerű a fog és a gyökerek kettévágása, majd darabonként való eltávolítása.

Az eltávolított foggyökerek üregét implantológiai fúrókkal alakítjuk, majd általában az önmetsző tulajdonságokkal rendelkező gyökér formájú implantátumot becsavarjuk a kialakított csontfészekbe. Kellő stabilitás elérése esetén azonnal ideiglenes fogkoronát tudunk felhelyezni. Így kedvező esetben ha a fogeltávolításunk a kihúzott fog helyére azonnal fogpótlást tudunk készíteni.