Bölcsességfogak eltávolítása

Mind a
felső, különösen pedig az alsó bölcsességfogak eltávolítása még egyszerűnek látszó esetben is kifejezetten szájsebészeti feladat. A bölcsességfogak az esetek döntő többségében az állcsontok méretb eli korlátai miatt nem férnek el rendesen a fogsorívben. Még ha többé kevésbé a csontból elő is törnek a többi fog torlódását okozzák általában azokat előre tolva. Ha csak félig bújnak elő a csontból és az ínyből csak a korona egy része látszik ki, akkor körülötte gyakran gyulladás keletkezik, gyulladásos góc alakulhat ki. Egyes esetekben a bölcsességfogak az íny alól egyáltalán nem törnek elő, a szájüregben nem láthatóak, csak panoráma röntgenfelvételen lehet őket észlelni.

A felső bölcsességfogak eltávolításakor az arcüreg közelsége okozhat problémát, nem körültekintő beavatkozás során roncsolással megnyílhat az arcüreg. Az alsó bölcsességfogak gyakran vastag csontréteggel borítottak, eltávolítás közben eltörhetnek, a környező csontállomány és a lágyrészek is roncsolódhatnak. Bölcsesség fogakat csak szájsebészeti szakorvosi felkészültséggel, szájsebészeti műtői felszereltséggel lehet megfelelően eltávolítani.

A különleges technikai eszközök (speciális sebészi fúrók, piezotechnika, lézerek )nagy segítséget jelentenek abban, hogy nagy precizitással, minimál invaziv módon, durva sérülésektől, roncsolásoktól, fájdalomtól mentesen, a környező lágyrészek, fogak és a csontállomány megőrzésével végezhessük el a beavatkozást.

A bölcsességfogak eltávolítását általában egyenként célszerű végezni, ha nem túl nehéznek látszik a szituáció, lehetséges egyszerre ugyanazon oldalon az alsó és felső bölcsességfogat egyszerre eltávolítani.