Szájsebészet‎ > ‎

Implantológiai sebészet

A fogimplantátumok beültetése többféle módszerrel történhet. Lehetséges típusos esetben a foghiánynak megfelelő állcsont területre történő behelyezéssel, amikor az ínyen metszést ejtünk, majd az implantátum méretének, formájának megfelelő fúróval csontfészket készítünk. Ebbe becsavarjuk az implantátumot, majd felette összevarrjuk az ínyt. 3-4 hónap múlva
implantátum fejet csavarunk be a műgyökérbe, majd koronát helyezünk rá. Azonnali implantáció esetén a fog kihúzásakor azonnal műgyökeret csavarunk a helyére a csontba. Csontpótlással egybekötött implantáció esetén szintetikus csonttal vagy saját a betegből vett csonttal pótoljuk a szükséges csontmennyiséget.

Amennyiben, hasonlóan a természetes fogak megbetegedéseihez egyes esetekben (az implantátumok 5-8%-a esetén) az implantátumok körül gyulladás és jelentős csontfelszívódás keletkezik, akkor a természetes fogak ínysorvadás kezeléséhez hasonlóan az implantátumoknál végzünk gyógykezeléseket. Kisebb fokú gyulladás esetén zárt beavatkozással (az íny felnyitása nélkül), lézerrel kezelünk, APDT módszerrel, hyaluronsavval stb. Amennyiben jelentős a csontveszteség, akkor úgynevezett nyílt kezeléssel járunk el.
Ilyenkor az ínyt felnyitjuk, a gyulladásos szöveteket eltávolítjuk, lézerrel decontamináljuk (szerilizáljuk) az implantátum és a csont felszíneket, majd szintetikus vagy saját csontot helyezünk a felszívódott csont helyére. Mobilissá vált implantátumok esetén azok eltávolítása célszerű és helyükre vagy környékükre csontpótlás után új implantátum behelyezése.