Szájsebészet‎ > ‎

Piezo sebészet

A piezoelektromos technika lehetővé teszi, hogy a beavatkozást végző orvos az alap felhasználásban csont megmunkálás esetén megfelelő hosszúságú és mélységű vágást végezzen. Ezt a különböző szögekb en hajlított és kontrahajlított titán valamint gyémánt borítású végekkel lehetséges elvégezni.

Ezen speciális sebészi eszköz különlegessége, hogy a teljesítménye háromszor nagyobb, mint a hagyományos ultrahangos készülékeké. Ezért a mineralizált csont preparációjára jól és hatékonyan használható. Akár az állcsontgerinc expanziója (keskeny csontgerinc tágítása) során a piezoelektromos energia erős és hatásos sebészi eszközként szinte traumamentes csontvágást tesz lehetővé. Így tehát a fogatlan állcsontgerinc expanziója a csontminőségtől függetlenül is elvégezhető, még a nagyon mineralizálódott állcsontgerinc esetében is. 


Hasonlóan különlegesen előnyös a kényes anatómiai strukturák közelében végzett beavatkozások esetén történő alkalmazása, sinus lift végzésére valamint idegek, üregek szomszédságában.

Az eljárás alkalmazása az eltelt utóbbi években egyre szélesebb körűvé vált. Már nemcsak a szájsebészet, hanem az implantológia területén is bevonult a mindennapok gyakorlatába. A piezosebészettel asszisztált dentoalveolaris sebészet, parodontológia, orthodontia, endodontia, cariológia révén pedig tovább nőtt a lehetőség a gyakorlati fogorvosi praxisban való felhasználására. Már az egyszerű fogeltávolítást is megkönnyíti, így érdemes a használata a mindennapi praxisban.


CIKKEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK
Piezosebeszet
A piezoeljárás - ultrasurgery - sztomatológiai alkalmazásának alapvonalai DH 2011-3
A piezosebészet klinikai alkalmazási területei DH 2011-4